Samsun üç gündür 'Cumhur ittifakını' ve o ittifakı sarsan gelişmeleri konuşuyor. Adalet ve Kalkınma Partisi elini çabuk tuttu, görevden aldığı il başkanının ardından hemen il yönetiminin de istifalarını aldı ve yeni başkanı atadı. Ama Milliyetçi Hareket Partisi aynı cevvaliyeti göstermedi ya da gösteremedi. Dün itibariyle MHP'de, görevden alınan Taner Tekin'in yerine herhangi bir atama yapılmamıştı ve kulislerde beş kadar adayın adı geçiyordu. Seçime üç aydan az bir zaman kala parti teşkilatındaki bu belirsizlik pek alışıldık bir durum olmasa gerek.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yeni il başkanı ilk basın toplantısında Cumhurbaşkanı ve parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'önümüzdeki hafta içinde Samsun'a gelebileceğini' açıklamış, ancak daha sonra kendisiyle görüşen kimi muhabirlerden de 'bunu yazmamalarını' istemiş. Şimdi kafalarda bu isteğin yarattığı 'gelecek mi gelmeyecek mi' sorusu ve şüphesi var. Sanırım hafta başı netleşir.

Önce Taner Tekin'in yaklaşık iki saat sonra da Hakan Karaduman'ın görevden alınmalarıyla ilgili kulislere sızan bilgiler ilginç. İlk rahatsızlık MHP Genel Merkezi'nde oluşuyor. Hakan Karaduman'ın MHP'nin talepleriyle ilgili olarak söylediği söz ve o sözü kullanırken takındığı yüz ifadesi MHP'lileri rahatsız ediyor ve bunu AK Parti Genel Merkezi'ne iletiyorlar. AKP Genel Merkezi de Taner Tekin ve Erhan Usta'nın cevaplarını dosyalıyor ve MHP Genel Merkezi'ne gönderiyor. Bu arada MHP Genel Merkezi'ne 'Taner Tekin ile Erhan Usta arasında işbirliği olduğu ve birlikte hareket ettikleri' yönünde ihbar da gidiyor. İhbarı yapanın da önemli bir siyasetçi olduğu ve iki gün üst üste genel merkeze gelip gittiği söyleniyor.

Herkes 'Cumhur ittifakına' yoğunlaşmışken dün İstanbul gazetelerinden birinde deneyimli bir Ankara gazetecisinin 'Samsun'da Millet ittifakında da çatlak olduğu' yolundaki yazısı yer aldı. Anlaşılamayan ilçeler var, bunu her iki parti yetkilileri de kabul ediyor ancak 'çatlağın onarılabileceğini' de ısrarla vurguluyorlar. İki parti arasındaki asıl anlaşmazlık İlkadım İlçesi'nde düğümleniyor. İyi Partililer hem Atakum'u hem de İlkadım'ı CHP'ye bırakmalarının söz konusu olamayacağını vurguluyor. CHP ise İlkadım'ın kendileri çin tarihi bir önemi olduğunu belirterek direniyor.

CHP ittifaktan önce Çarşamba, Vezirköprü ve Yakakent'te adaylarını açıklamıştı. Bunları geri çekmelerinin şık olmayacağını söylüyorlardı ve İyi Partililer de kendilerine hak veriyordu. CHP Genel Merkezi dün de Havza ve Tekkeköy adaylarını açıkladı ve böylelikle 'geri çekmeleri şık olmayacak' aday sayısı beşe çıkmış oldu.

Siyaset kulisleri oldukça dolu, Pazartesi kaldığımız terden devam ederiz kısmet olur inşallah…