Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜBİTAK MAM tarafından yapılan araştırma sonucu, GAP bölgesindeki drenaj sularının yeniden tarımda kullanılmaya uygun özelliklere sahip olduğu belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından yapılan araştırmada, GAP bölgesinde drenaj sularının yeniden tarımda kullanılmaya uygun özelliklere sahip olduğu belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK MAM iş birliğiyle, 2016 yılında "GAP Bölgesinde Sulamadan Dönen Suların Kontrolü ve Yeniden Kullanılması İçin İyileştirilmesinin Araştırılması" projesi hayata geçirildi.

TÜM HAVZALARDA UYGULANACAK

Proje kapsamında bölgede inceleme yapan ekipte yer alan Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şimşek, projenin Türkiye'deki tüm bölge ve havzalarda uygulanması için böyle bir çalışmanın başlatıldığını söyledi. Projeyi en büyük sulama yatırımı olan GAP bölgesinde yürüttüklerini belirten Şimşek, "Amacımız, özellikle tarımdan dönen yani çok fazla sulama sonucu ortaya çıkan drenaj sularını nerelerde kullanabileceğimizi saptamaktı. Bölgede sulamada kullanılan ciddi miktarda suyun, deşarj edilerek Basra Körfezi'ne kadar gittiği biliniyor" dedi. GAP'ın Fırat ve Dicle havzalarını kapsadığını dile getiren Şimşek, Türkiye'deki sulanabilir tarım alanlarının yüzde 20'den fazlasının, akarsuyun ise yüzde 28'inin bölgede bulunduğunu ifade etti.