Tarımsal eğitim öğretimin 173. yılı, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Törene; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Vekili Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Hasan Önder, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Tekin Kara, MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, akademisyenler, kamu kurum yetkilileri, sivil toplum temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Samsun Valisi Osman Kaymak törenden önce protokol eşliğinde Ziraat Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı stantları gezdi.

TARIM ALANLARI AZALIYOR

2018-2019 eğitim öğretim döneminde ziraat fakültesine birincilik ile yerleşen Büşra Pazarlı, öğrenciler adına konuşma yaptı. Pazarlı, analitik düşünerek sorun çözebilen, özgüvenli ve yaşam boyu kendini öğrenmeyi ilke edinmiş ziraat mühendisi olmak için çalışacağını belirtti.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Hasan Önder ise Türk tarımının geçmişini özetleyerek, 'Günümüzde hızla nüfus artarken tarım alanları azalmaktadır. Bunun getirecek olduğu sorunları çözebilmek için daha çok çalışmalı ve daha da önemlisi gelecekte karşımıza çıkacak sorunları çözebilecek bilgi ve beceriye sahip ziraat mühendisleri yetiştirmeliyiz' dedi.

FAKÜLTE SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Tekin Kara ise Sinop Su Ürünleri Fakültesinin Sayıştay raporundan alıntılar yaparak, 'Burada 9 öğrenci eğitim görüyor, her öğrenciye, 4,5 öğretim üyesi düşmektedir' dedi. Kara, ziraat fakültelerinden mezun olan öğrencilerin istihdam sorunlarına çözüm olarak fakülte ve sektör arasında dayanışma ve iş birliğine gidilmesi hususuna dikkat çekti.

EN İYİ ZİRAATÇİ YETİŞTİRMEKLE YÜKÜMLÜ

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, tarımın, tarımsal üretimin ve dolayısıyla ziraat mühendislerinin hayatın olmazsa olmazı olduğunu belirti. Demirsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Unutmayalım ki sahip olduğumuz potansiyelle dünyanın lider tarım ülkelerinden biriyiz. Hala nüfusumuzun yaklaşık dörtte birinin tarım sektöründe olması önemli bir avantajdır. Türkiye tarımda lider ülkelerden biri olarak en iyi ziraatçıları yetiştirmekle yükümlü. Dünyayla ancak bu anlayış ve yaklaşımla rekabet edebiliriz' diye konuştu.

GELİŞMELİ VE DEĞİŞMELİDİR

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, "Tarım tarihi insanlıkla eş değerdir. Tarım, temel mesleklerden biridir ve asla değişmeyecek ve sürekliliği olacak tek meslektir. İnsanlığın geleceği tarımsal üretimden geçiyor. Ülkemizde de tarımsal üretimin gelişmesi öncelikle eğitimden geçiyor. Kaliteli ve iyi alanda kendini yetiştirmiş ziraat mühendislerimiz tarımın gelişmesinde öncü olacaklardır' ifadelerini kullandı.

EN ETKİLİ OLAN TARIM OLACAK

Son olarak konuşan Vali Osman Kaymak ise, 'Samsun'da şu an halkımızın yüzde 50'ye yakını tarımdan geçimini sağlıyor. Samsun halkının yüzde 30'u tarımda bizzat çalışıyor. O anlamda Samsun'un bir tarım kenti olduğunu kabul etmek durumundayız. Devletimiz her zaman tarım noktasında Samsun'a önemli destekler vermiştir. Yetiştirdiğimiz ziraat mühendisleri KPSS'ye girerek 'devlet bana iş verecek' diye beklerse burada bir yanlışlık var demektir. Öğrencilerimiz mezun olduklarında kendi işini kendileri kuracak şekilde eğitimlerini almaları gerekiyor. Buna Samsun'un ve Türkiye'nin ihtiyacı var. Dolayısıyla ziraat mühendisliği mesleğinin, gelecekte de geçerli bir meslek olacağını söylemek yanlış olmaz. Türkiye tarımına Samsun OMÜ Ziraat Fakültesi büyük katkı yapmış. Gelecekte en etkili alan tarım olacak' sözlerini kaydetti.

Konuşmaların ardından bilimsel çalışma desteği alan, akademik kariyerlerinde yükselen emekli ile görevde olan öğretim üyelerine teşekkür belgeleri ve plaket sunuldu. Ödül törenin ardından ziraat fakültesinde öğrenim gören öğrenci ve akademisyenlerin oluşturduğu Başak Orkestrası konser verdi.