Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara ve Haberaks TV Kültür Etkinlikleri Koordinatörü Şakir Demirci, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Samsun Özel Artı Bilgi Okulları'nın düzenlediği söyleşiye katıldı. Okulun konferans salonunda yapılan etkinlikte, Kara ve Demirci öğrencilerle keyifli bir söyleşi yaptı.

ONLAR BAYRAMI HAKEDİYOR

Kara, 10 Ocak'ın bayram olarak kutlanamadığı için gün olarak anıldığını belirterek, "Türkiye Gazeteciler Sendikası altında birleşerek 'Basın' gazetesini çıkaran o gazeteciler, bu bayramı kutlamayı fazlasıyla hak etti. Bugün biz bayram kutlamaya hakkımız olmadığı için gün demek zorundayız. Bazı meslekler vardır, ya yaparsınız ya yapmazsınız. Gazetecilik yapacaksanız, bu mesleğin haysiyetiyle yaparsınız ve sıkıntısını, belasını, zorluğunu göze alırsınız. Gazeteciyi suçladığımız yerde biraz da kendimize bakmalıyız. Yetkili arkadaşlar, 'Basın daha özgür olmalı' diyor. Ancak 1 liraya gazete almayıp gazeteciyi reklam veren ve sermayenin yönetimine terk eden vatandaşın, gazeteciden dik duruş istemeye ne kadar hakkı var?" ifadelerini kullandı.

ÇARŞAMBA'DA İLETİŞİM FAKÜLTESİ OLMAZ

Kara, Türkiye'de ihtiyaçtan fazla iletişim fakültesi olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde birçok iletişim fakültesi var. Medya organları çok olmasına rağmen fakülte mezunları iş bulmakta zorlanıyor. İletişim ve hukuk sosyal disiplindir. Bu bölümler sosyal çevre ister. Bu fakülteler Çarşamba'da olmamalı. İletişim ve hukuk fakülteleri Samsun'un merkezine taşınmalı. O öğrenciler haberin içinde yaşamalı. Samsun basını, İstanbul, İzmir ve Bursa'dan sonra 4. sırada. Ekonomisi bizden daha güçlü birçok şehirden basın anlamında çok öndeyiz" diye konuştu.

BASINLA YÖNETİCİLERİN ARASI İYİ DEĞİL

Demirci ise Haber Medya Grubu'nun önemine değinerek, "Başka memleketlerde yaşayan Samsunlular, Haberaks TV sayesinde Samsun'dan haberdar oluyor. Dünyada yönetenler ve basın ilişkisi son zamanlarda çok iyi gitmiyor. Basın sektörü, dünyada büyük medya gruplarının eline geçti. Küresel haber ajansları, haberleri nasıl servis ediyorsa öyle öğreniyoruz. Bir bakıma köleyiz. Ancak aralarındaki rekabet biraz olsun gerçek habere ulaşmamızı kolaylaştırıyor" dedi.

Söyleşinin ardından Kurucu Okul Müdürü İsmail Kılıçarslan, Kara ve Demirci'ye plaket takdim etti.

Şükrü Berk ASKAR