Taner Tekin, ülkü Ocaklarından yetişme bir genç siyasetçi. Ülkücü harekette yolların çok sert ve hatta yakışıksız söylemlerle ayrıldığı çok kritik bir dönemde il başkanlığı görevini üstlendi. Kırmadan dökmeden ve eski yol arkadaşlarıyla, ağabeyleriyle tartışmalara pek fazla girmeden ama Devlet Bahçeliye sadakatte de en ufak bir taviz vermeden bu görevi üç yılı aşkın bir süreyle yürüttü. Hem protokolde hem de seçmen kitlesi karşısında temsil etti. Hiç beklenmedik bir anda da Ankara'ya çağrıldı ve görevden alındı.

Abdullah Karapıçak da Ülkü Ocaklarından yetişme hem de seksen öncesinden ve artık orta yaş kuşağından bir siyasetçi. Seksenli yılların çilesini çekmiş, hapishanelerinde yatmış, iki binli yıllarda da MHP'de yönetici olarak görev üstlenmiş ve yollar ayrılırken o partisinde kalmayı tercih etmişti. 31 Mart 2019 için de Canik Belediyesi başkan aday adayı olarak ortaya çıktı. Taner Tekin'in sürpriz bir şekilde görevden alınmasından sonra Haberaks TV'de katıldığı 'Seçim 2019' programında 'il başkanlığına getirilmesi' ihtimalinden bahsetmiş ve 'böyle bir şey gerçekleşirse ne yaparsın?' diye sormuştum. 'Bizde görevden kaçılmaz, ben de kaçmam' demişti. İl başkanlığı görevini üstlenmekten kaçmayacaktı ama belediye başkanlık yarışından da çekilmeyecekti. Tüzüklerinde buna mani bir hal yoktu.

Erhan Usta adı devlet bürokrasisinde ve belli bir muhafazakar çevrede iyi bilinen biriydi ama MHP'nin ne geçmişinde ne de MHP'lilerin gelecek hesapların da vardı. MHP'nin geçmişinde ve MHP'lilerin gelecek hesaplarında olmayan ismi ben ilk olarak Aydın Doğan Medyasının gazetesi Milliyet'te duymuştum. O isim çok kısa bir süre sonra Devlet Bahçeli tarafından Samsun listesine alındı daha sonra da grup başkanvekilliğine kadar yükseldi/yükseltildi. Zirveye yükselmesi ne kadar hızlı olduysa inmesi de oldukça sürpriz bir şekilde ve o kadar hızlı oldu. Önce grup başkanvekilliğinden azledildi aradan üç ay gibi bir süre geçtikten sonrada 'kesin ihraç talebiyle' disiplin kuruluna sevk edildi.

Olacak iş değil ama kafama takılan bir soru var ki sormadan duramayacağım: Erhan Usta'nın gözden çıkarılmasıyla Aydın Doğan'ın medyadan çıkması/ çıkarılması arasında bir bağ var mı? Ne dersiniz?

Hüseyin Edis Samsun siyasetinde 'en kısa süreli' görev yapan bir milletvekiliydi şimdi bir de 'en kısa süreli görev yapan il başkanı' olarak tarihe geçti. Gelişi sürprizdi gidişi de sürpriz oldu. Bakmayın siz kendisinin bir haftayı bile doldurmadan görevden alınışını 'sağlık sorunlarına' bağlamasına, bunun temelinde yeni teşkilatı kurmakta başarısız olma ihtimalinin görülmesi var. Taner Tekin'in kendisi değil ama yakın çevresinden yapılan 'şikayet etmek başka hizmet etmek başka, yıkmak kolay ama kurmak zor' yorumu da oldukça ilginç.

Abdullah Karabıçak'ın il başkanlığına atanmasının 'Canik'in AK Partiye bırakılmasına karşılık ona verilen bir ödül olduğu' yorumları da var, 'il başkanlığı verilen insandan belediye başkanlığı esirgenmez bu hal Canik'in Milliyetçi Hareket Partisi'ne bırakıldığının işaretidir' diyen de var.

Bakalım hangisi çıkacak. 19 Ocak'a çok az kaldı.