Yüksek tansiyon tüm dünyada en yaygın olarak görülen ve önlenebilir hastalıklar arasında yer almaktadır.

Beslenme yoluyla kan basıncını kontrol edebilir ve yüksek tansiyonun tetikleyebileceği kalp, beyin, göz ve böbrek hastalıklarından korunabilirsiniz.

Tansiyonu düşürmek için tavsiye edilen yiyecekler arasında sebze, meyve ve süt ürünleri ilk sıralarda gelmekle birlikte sodyum tüketimini sınırlandırmak tansiyonu sağlıklı düzeylerde tutabilmek adına uzmanlar tarafından öneriliyor.

Sebzeler: Sebzeler tansiyonu düşürmenin yanı sıra içerdikleri besin lifi, potasyum, magnezyum ve diğer minerallerle genel sağlığınızı geliştirmenize yardımcı olur.

Her gün yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere 2-3 kase farklı renklerdeki sebzelerin çiğ ve haşlanmış olarak tüketilmesi tansiyon hastalarına önerilmektedir.

Brokoli, patates, ıspanak, domates ve kabak gibi sebzeleri tansiyonu düşürmek için kullanabilirsiniz.

Meyveler: Sebzeler gibi lif, vitamin ve mineral içeren meyveler de yüksek tansiyonu düşürmek için yardımcı olabilir.

Muz, elma, çilek, kavun, şeftali, ananas, mango ve turunçgiller yüksek tansiyonu dengelemek için iyi seçenekler arasında yer almaktadır.

Taze meyve yerine meyve suyu içiyorsanız suyun taze sıkılmış olması ve şeker eklenmemiş olması önerilmektedir.

Süt Ürünleri: Kalsiyum damar sağlığı ve damar tıkanıklığını önlemek için gerekli mineraller arasındadır.

Kalsiyum bakımından zengin yoğurt, süt ve peynir gibi besinleri günlük beslenmenize eklemek tansiyonu normal değerlere çekebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tüketilen süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olmasıdır.

Eğer süt ürünleri tüketemiyorsanız doktorunuzdan besin takviyesi önerisi alabilirsiniz.

Tam Tahıllar: Kan basıncını düşürmeye yardımcı lif bakımından zengin olan esmer pirinç, kepekli ekmek, arpa ve yulaf gibi tam tahılları beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

Beyaz un ve şeker gibi rafine karbonhidratlar yerine tam tahıllı besinleri düzenli olarak tüketmek tansiyonu kontrol altına almanızı sağlayacaktır.

Balık: Protein tansiyonu düşürmek için önemli olmasına karşın proteinin hangi kaynaktan alındığı da oldukça önemlidir.

Kaliteli protein kaynağı olarak somon, ton, mezgit gibi soğuk su balıklarını tüketebilirsiniz.

Haftada en az 2 öğün balık tüketmek vücudun ihtiyacı olan ancak vücut tarafından üretilmeyen omega yağ asitlerini almanızı da sağlayacaktır.


Kuruyemiş: Badem, fındık, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler sağlıklı birer yağ kaynağı olarak her gün tüketilebilir.

Baharatlar: Aşırı tuz tüketiminin tansiyonu yükselttiği biliniyor. Yemeklerinizde tuz yerine kurutulmuş baharatlar kullanarak sodyumun bu olumsuz etkilerinden korunabilirsiniz.

Tansiyonu düşüren mucize bir yiyecek bulunmamakla birlikte dengeli ve düzenli beslenme tansiyon şikayetlerinizi büyük oranda azaltacaktır. Örneğin potasyum, vücutta sıvı düzenlenmesi dahil olmak üzere pek çok önemli fonksiyonun yerine getirilebilmesi için gereklidir.

Yapılan araştırmalar potasyum bakımından zengin gıdaların tüketiminin yüksek tansiyon hastalarında olumlu etkilerini ortaya koymaktadır.

Potasyum içeren süt, yoğurt, kayısı, avokado, muz, kavun, hurma, nektarin, üzüm, tavuk, balık, ton balığı, hindi, havuç, kereviz, fasulye, patates, ıspanak, yer kabak ve domatesi beslenmenize ekleyerek yüksek tansiyon için gereken potasyumu alabilirsiniz.

Potasyum içeren süt, yoğurt, kayısı, avokado, muz, kavun, hurma, nektarin, üzüm, tavuk, balık, ton balığı, hindi, havuç, kereviz, fasulye, patates, ıspanak, yer kabak ve domatesi beslenmenize ekleyerek yüksek tansiyon için gereken potasyumu alabilirsiniz.

Potasyum böbrek hastalarında diğer bazı sorunlara yol açabileceği için hem hipertansiyonu hem de böbrek rahatsızlığı olanlar doktora danışarak alternatif bir yol izleyebilir.

Kalsiyum eksikliği hipertansiyon ile ilişkilidir. Yüksek tansiyon için tavsiye edilen beslenme listelerinde potasyum ve magnezyumla birlikte kalsiyum içeren gıdalarda bulunmaktadır.

Yaşa ve cinsiyete göre gereken günlük kalsiyum oranı değişmekle birlikte tavsiye edilen doz 310 ila 400 mg arasındadır. Yeterli miktarda kalsiyum almak için süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, badem, fasulye ve tofu tüketebilirsiniz.

Magnezyum kan damalarını rahatlatarak yüksek kan basıncının olumsuz etkilerine ve tansiyonun yükselmesine karşı koruma sağlar.

Yeterli miktarda magnezyum için badem, ıspanak, mısır gevreği, yulaf ezmesi, patates, yer fıstığı, fıstık ezmesi, buğday kepeği, börülce, yoğurt, pişmiş fasulye, kahverengi pirinç, avokado, barbunya, muz, kepekli ekmek, süt, yoğurt ve kuru üzümü öğünlerinize ekleyebilirsiniz.

Sabah