3. KEZ GÖREVE GELDİK

Yılport Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık, TRT Spor'da Veli Yiğit'in hazırladığı Alp Pehlivan'ın yorumlarıyla renk kattığı 'Futbol Anadolu' programına katıldı. Programın 20 dakikalık bölümünde TRT Spor muhabiri Murat Kargı'nın sorularını Antalya'dan cevaplayan Başkan İsmail Uyanık, Haber Gazetesi'nin gündeme taşıdığı altyapı tesisi konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Uyanık, şunları söyledi: "Samsun evlatlarını göreve çağırdı, biz de 3. kez göreve geldik. Yüksel Yıldırım'la birlikte kulübü şirket yapmak şekliyle Samsunspor'u ayaklandırmak yukarıya taşımak için geldik. Şehrimizde bizlerden bunu bekliyordu. Samsun'un futbol dinamikleri bunu bekliyordu. Geleceğe umutla bakıyoruz. Futbol anlamında doğru bir yapılanma içerisindeyiz. Şirket; kulübe sahip olmak değil, kulübü iyi yönetmek demektir. Şirket bir mecburiyet getiriyor, o da başarılı olma zorunluluğu. İşler iyi gidince Samsunsporlu olan herkes bu şirketin doğal ortağı olacaktır."

TRANSFERLER YAPTIK

"Göreve geldiğimizde mali tablo belirgin değildi. Bitmemiş ve açılmamış davalar, fırsat bekleyenler vardı. Biz şirket olduktan sonra uyuyan davalar karşımıza çıktı. 55-60 Milyon TL gibi zikredilen borç, kur farklarıyla 80 Milyon TL'yi geçti. Ortada dağılmış bir takım vardı. Yeni bir kadro kurduk. Puan silme cezalarını ortadan kaldırmak için futbol ailesine olan borçları ödedik. Yabancı ve yerli oyunculara hiç borç kalmadı. Son kalanları da temizliyoruz. Eski yöneticilere ve piyasaya olan cari hesap borçları var. Bunları da ödeyeceğiz. Şirket kulübün futbol şubesini tüm borçlarıyla satın aldı. Yüksel Yıldırım vizyonu bizim de futbol bilgimizle örnek bir yapılanma ortaya koyuyoruz. Devre arasında hem eksik bölgelere transfer yaptık hem fırsat transferleri gerçekleştirdik. Türk futbolu çöküş içerisinde. Kimsenin hakkını yemeden, hataların arkasına sığınmadan, haksız puan kazanmadan inşallah şampiyon oluruz. Tek amacımız ve düşüncemiz bu yönde."

TAKIMDA BASKI VARDI

"Yeni bir takım kurduk, 17 oyuncu bir araya geldi. Futbolda berabere oynamak çok önemli bir konu. Uyum süreci geçirdik. Uyum süreci Samsun için de önemliydi. Bizim hedefi yüksek koymamız, oyucular üzerinde lig başında baskı oluşturdu. Bizim futbol şehitlerimiz var, bünyesinden 2-3 gol kralı çıkarmış bir takımız, armasında Atatürk olan tek takımız. Çoğu kulüpten farkımız var yani. 10- 12 senelik dönemde şanssız dönemler geçirdik, canımız sıkıldı. Hak etmediğimiz bazı sonuçlar aldık. Sıkıntılar çektik. Ancak bu bize mahsus bir durum değil. Büyük geçmişi olan Gaziantep, Kocaeli ve Manisa da sıkıntılar yaşıyor. Sakarya da bizim gibi atlattı sıkıntılarını. İkinci devre takviyelerle çok yüksek bir puanla, rahat maç izleyerek, güzel futbol oynayarak bir üst lige çıkmak istiyoruz. 5 yıllık planın içerisinde daha da yukarılarda olmak istiyoruz. Türkiye futbolda mali disiplini uygulamazsa sorunlar büyüyecek. Devlet futbolu kurtarmak adına ne yapabilirimi düşünüyor. Biz geçmişte denk bütçeyi altyapıdan oyuncu yetiştirerek yapabiliyorduk. Geçmişte yüzde 70-80'i Samsunlulardan oluşan takımımız vardı."

ALTYAPI PROJESİ

"Sonra birden bire bu üretim durdu. Bunun çok sebebi var. Tekrar geri döndük ve Samsun'u futbol şehri yapmak için kolları sıvadık. Altyapı için bir yer bulduk. Büyükşehir Belediyesi Toprak Dökme Sahası'nı belirledik. Belediyeyle, siyasetçilerle istişare içindeyiz, Samsunluların da desteğiyle şu seçim konusu biraz gündemden düştüğü anda o yeri alacağız. Oradan 150 dönüm yer alacağız. Danimarka'daki gibi 15-16 saha yapacağız. Basit, portatif altyapı oyuncularının dinleneceği, duşunu alacağı, yemeğini yiyeceği yerler yapacağız. Tüm amatör takımlarının çalışacağı bir futbol cenneti kuracağız. Yakınında hafif raylı sistem durağı olduğu için orayı önemsiyoruz. Şehir olarak bu sorunu kendi içimizde halledeceğiz. Genk'in yetkililerini Samsun'a davet ettik. Geldiler, bize bir rapor sundular. Biz de kendimize özgü bir model geliştireceğiz. Onlarla istişare yapıyoruz ama her şehrin kendi gerçekleri var. Kendimize özgü bir model kuracağız."

DEVLET DE ÖNEMSİYOR

"Devlet de bu işi önemsiyor. Biz 2. Lig'deyiz ve futbolcular için devlete yüzde 5 stopaj ödüyoruz. Devlet de bu parayı altyapıya kullanmak kaydıyla geri ödüyor. Bu oran TFF 1. Ligi'nde yüzde 10, Süper Ligde yüzde 15. Yani Süper Lig'de 200 Milyon TL harcıyorsanız, bunun 30 Milyon TL'si altyapıya kullanmak kaydıysa size geri veriliyor. Bu çok büyük bir para. Bu para doğru kullanılırsa, tüm kulüpler kalkınabilir. Zaten ekonomide açık veren bir ülke durumundayken, Türkiye bir futbol ülkesi olabilir. Dünyayı titretecek kadar oyuncu çıkarmamız gerekirken, sürekli ithal eden bir duruma düştük. Benim ilk başkanlığı döneminde 3 yabancıya zorla izin vermiştik. Biz bıraktık arkasından gelişen süreçte yabancı serbest oldu. Bizim yetenekli altyapı oyuncularına ve altyapı hocalarına da şans vermeliyiz. Bunun yolu da onları oynatabilecek ortamlar oluşturmaktır. Samsunspor olarak ana amaçlarımızdan birisi de bu altyapı konusu olacak. Hem de en önemlisi."

Selçuk KAYA