Samsun'da faaliyet gösteren yaklaşık 50 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek, Samsun 100. Yıl Platformunu kurdu. Samsun Mimarlar Odası'nda basın açıklaması düzenleyen platform üyeleri, 2019 yılının önemine dikkat çekti.

KAYBETTİKLERİMİZİ KAZANMA YILIDIR

Platform adına açıklama yapan Samsun Eğitim Derneği Başkanı Emin Kırbıyık, '1919'dan 2019'a yüz yıl geçti. Önce kentimizin ve ülkemizin en verimli tarım arazilerinin üzerinde oturma şansını yitirdik. Ovalarımız, tütünümüz, pancarımız yitti. Tohumumuz yitti. Kara koyunumuz, mandamız, sığırımız yitti. Artık sanatçılarımız ürettikleri ile bizleri buluşturamıyor. Sesimizi, rengimizi yitirdik. Yedi düvele borçlandık. Devrimlerimizi, devrimcilerimizi, Cumhuriyetimizin en temel ilkelerini yitirdik. Bütün bu kaybettiklerimizi yerine koymak istedik, bu yılın yeniden milli mücadele yılı olmasını istedik. Kısaca bu yılın Atatürk yılı olmasını istedik. Bu bir kutlama yılı değil. Bu yıl Atatürk gibi düşünme, yoktan var etme, akıl ve bilgi ile kaybettiklerimizi kazanma yılıdır' diye konuştu.

PARASAL DESTEK İSTEMEDİK

Açıklamasını sürdüren Kırbıyık, 'Samsun'da, her alanda çalışmalarını sürdüren yaklaşık 50 sivil toplum kuruluşu, meslek odaları, emek örgütleri bir araya geldik. Ürettiğimiz sanatsal, kültürel, ekonomik ve sportif değerlerden örnekler sergileyebileceğimiz ve bu anlamda da kentimizi bütün dünyaya tanıtabileceğimiz türlü etkinlikler ve yarışmalar tasarladık. Hiçbir kamu ya da özel kuruluştan parasal destek istemedik. Bu etkinliklerimizi sergileyeceğimiz alanların bizlere ayrılmasını talep ettik. Uzun bir süredir bu isteklerimize bir yanıt da alamadık. Ama inandık. Biz halkız. Kendimize güveniyoruz. Yoktan var edeceğiz. Samsun 100. yıl platformunu kurduk ve çalışmaya başladık. Burada bir kez daha sizlerin huzurunda inatla ve öfke ile her türlü sulandırma girişimlerine karşı tekrarlıyoruz. Bu yılı Atatürk yılı ilan ediyoruz. Kentimize, ülkemize, bütün mazlum milletlere ve insanlığa armağan olsun' şeklinde konuştu.