AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Türk iş adamlarının yurt dışına yasa dışı yollarla sermaye transfer ettikleri hususunda İYİ Parti tarafından verilen meclis araştırması önergesi üzerine AK Parti grubu adına TBMM Genel Kurulu'nda söz aldı.

YERLİ-YABANCI SERMAYE REKABET EDİYOR

Köktaş, 18. yüzyıldan itibaren dünyada değişen ekonomik şartlar, mal ve hizmet alımının beraberinde rekabeti de getirdiğini ifade ederek, "Türkiye'de bu rekabete taraf olmuş, bu yolu tercih etmiştir. Dolayısıyla Türkiye, dünyada gelişen ekonomik şartlara ayak uydurmak için birçok yasal düzenlemeleri, serbest mal ve hizmet dolaşımının önünü açan birçok kanun değişiklikleri AK Parti hükümetlerinden de önce hayata geçirilmiş ve Türkiye'nin uluslararası sermayeye uygun hale getirilmek için çalışmalar yapılmıştır. Yabancı sermayeye mal ve hizmet dolaşımına baktığımızda dünyada çok büyük ülkelerin sisteme dahil olduğunu Çin, Almanya, Amerika gibi ülkelerin bu sistemin içerisinde olduğunu net olarak görmekteyiz. Türkiye'nin herhangi bir iline, kasabasına baktığımızda üretim ve hizmet sektöründe, yerli ve yabancı sermayelerin yan yana rekabet ettiklerini de net olarak görmekteyiz" diye konuştu.

BELGELERİ ADLİ KURUMLARA TESLİM EDİN

Özellikle AK Parti iktidarları döneminde yabancı sermayenin önünün açıldığın kaydeden Köktaş, "Eğer biz 'Yabancı sermaye gelsin, yatırım yapsın, teknoloji versin, istihdam ve üretim artsın ve bunun yanında da ihracatı artıralım' diyorsak yerli firmalarımız da yurt dışına aynı şekilde yatırım yapmak ve oradaki teknolojiyi ülkemize taşımak, uluslararası firma olmak gibi hakları vardır. Eğer araştırma önergesinde iddia edildiği gibi, yasa dışı yollarla yurt dışına para transferi yapılıyor ise bunun ilgili kurumları, hesap soracak merci bellidir. Türkiye bir hukuk devletidir. Ellerinde bilgi, belge varsa ilgili adli kurumlara ve gerekli mercilere iletmek gibi bir sorumlulukları vardır. Dolayısıyla yurt dışına legal yolla giden her firmayı biz 'yurt dışına para kaçırıyor' diye burada mercek altına alırsak o firmalarımıza haksızlık edeceğimizi düşünüyoruz. Önergeyi veren partimizin çok değerli milletvekiline buradan şunu söylüyorum: Ellerinde yasa dışı yollarla yurt dışına para transfer edildiği iddia edilen bilgi, belge varsa kendileri bunu adli kurumlara iletsinler ya da buradan söz veriyorum, biz de bu işin takipçisi olmak üzere, belgeleri kendilerinden istiyorum ve grubumuzun araştırma önergesinin aleyhine olduğu beyan ediyor, genel kurulu saygıyla selamlıyorum" ifadelerini kullandı.