Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR DER) Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, 2018-2019 eğitim-öğretim yarı yıl tatiline girecek binlerce öğrenci velisine önemli uyarılarda bulundu. Çocuğun karnesinin, velinin de karnesi olduğunu belirten Özat, "Çocuğun derslerde neden başarısız olduğunun belirlenmesi önemli" ifadelerini kullandı.

KARNE İYİ ÇÖZÜMLENMELİ

Velilerin karne tatilinde çocukların tatili doya doya yaşamalarını sağlaması gerektiğini kaydeden Özat, "Tatilde yoğun ders çalışma programı veya öğrencinin eksikliklerini tamamlamaya yönelik program yönlendirmeleri duyuyoruz. Bu eğitime ve tatilin amacına aykırı bir durum. Ara karne çocuğun birinci dönem içerisindeki faaliyetlerini bizlere veren bir sonuç belgesi. Bütün bir yılı ifade etmiyor. Bu yüzden ara karne aile tarafından çok iyi çözümlenmeli. Çocukları azarlamak, kızmak veya cezaya yönelik tutum sergilemek son derece hatalı. Eksiklerin nedenlerini irdelemeyiz. Eğitim bilimcilerinin şu sözü çok önemli: 'Karneler öğrencilerin olduğu kadar, ailelerin de karnesidir.' Öğrenci ara tatilde kitap okuyabilir. Çocukların kitaplardan uzaklaşmamasını sağlayabiliriz. Eğer çocuk istiyorsa ikinci haftadan sonra ders tekrarı yapılabilir. Ama bu çocuğu sıkacak şekilde olmamalı. Çocuğa tatili kesinlikle zindan haline getirmeyelim. Tatilde çocuklar dinlenmeli ki ikinci döneme daha iyi bir şekilde başlasınlar" dedi.

KIRIK NOTA KIZMAYIN

Karnesinde kırık notu olan öğrencilere kızılmaması gerektiğini kaydeden Özat, "Çocuğun ilgi ve yetenekleri bize kırık notlarla kendisini gösterir. Hedef yoksunluğu, motivasyon ve akademik eksiklikler kırık notların en temel nedenlerinden. Çocuğun önce akademik olarak başarıya ulaşması için ona somut gerekçeler göstermemiz lazım. 12-13 yaşlarındaki çocuğa 'Sen doktor olmalısın, bu nedenle çok çalışmalısın' gibi bir ifade motivasyonu sağlamaz. Ama kısa ve somut, çocuğun isteklerine yönelik ödüllerle bunları sağlayabiliriz. Derslerde neden başarısız olduğunun belirlenmesi önemli. Aileler öğrencileri karne günü irdeliyorlar ama bu yanlış. Öğrenciyi süreç boyunca irdelemek gerekiyor. Bakanlık zaten bu noktada ailelere e-okul sistemini açmıştır. Her aile istediğinde buradan öğrenciye dair bilgileri kontrol edebilir" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU /ÖZEL HABER