Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, "Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığından dolayı fındıklar yaprak açmaya başladı" dedi.

YANACAK SEVİYEYE GELEBİLİR
Üreticilerin Ziraat Odası'na getirdiği fındık dallarında aşırı sıcaklar nedeniyle yaprakların, mevsiminin dışında patlatmak üzere olduğunu belirten Sarıkahraman, "Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığından dolayı fındıklar yaprak patlatmaya başladı. Önümüzde şubat ve mart ayı var. Meteoroloji tarafından mart ayının biraz daha soğuk geçeceği ifade ediliyor. Havalar bu şekilde gitmeye devam ederse fındık kendini tamamen patlatır ve yanacak seviyeye gelir. Bu doğrultuda da fındık tam tehlike karşı karşıya kalır. İnşallah fındık az bir tehlike ile bu durumu atlatır. İnşallah 2014 yılındaki yaşadığımız zirai don felaketini görmeyiz" diye konuştu.

ÜRETİCİ TEDBİR ALMALI
Havaların tekrar soğuması durumunda üreticilerin tedbir alması gerektiğini söyleyen Sarıkahraman, "Havalar soğuduğunda üreticiler bahçelerinde tedbir alarak, sap, saman, lastik yakmalı. Arazilerimizin üzerine bir buğu sergisi yapmamız lazım. Ayrıca bunu arazide birkaç kişinin yapması yetmeyecektir. O tehlikeli gecede herkesin kalkması gerekir. Bunu daha önceki senelerde yaptık ve başarılı olduk" diye konuştu.