Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık'ın, sosyal medya hesaplarından 'Acil Duyuru' başlığıyla yayımladığı mesajında, 'Kan stoklarımız azaldı, kan ihtiyacımız arttı. Kış şartları nedeni ile kan bağışı sayılarımızda ciddi düşüş var. Her gün hastalarımız için 9 bin ünite kan bağışı almak zorundayız. Sizleri Kızılay kan bağış noktalarımıza bekliyoruz' ifadelerine yer verdi. Kızılay Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, çağrı sonrası kan bağışı sayısında artış olduğunu ifade etti.

YILLIK 120 BİN ÜNİTE

Yıldırım, sorumluluk sahasında Amasya, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illeri bulunduğunu belirterek, 'Bölge Kan Merkezimiz, Sağlık Bakanlığının kendisine verdiği yetki ile ulusal mevzuatlar doğrultusunda sorumluluk bölgesinde kan bağışı kabul faaliyetleri yürütüyor. Türk Kızılayı, kan bağışçılarının yapmış olduğu bağışlar sayesinde sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan bileşeni ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu illerdeki sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaları kan bileşeni ihtiyaçlarının karşılanması için bölgemizde yıllık 120 bin ünite, günlük ise 350 ünite kan bağışı kabul edilmelidir' diye konuştu.

HASSASİYET DEVAM ETMELİ

Yıldırım, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık'ın acil kan bağışı duyurusu sonrası bölgede kan bağışı noktasında büyük artış yaşandığını belirtti. Yıldırım, 'Bölgemizde yapılan çağrı öncesinde günlük 200-250 ünite kan bağışı kabul edilirken, çağrı sonrasında günlük 400 ünite kan bağışı kabulü yapılmaya başlandı. Sağlık kuruluşlarında tedavi bekleyen hastaların kan bileşeni ihtiyacının sorun yaşanmadan karşılanması ve kan stoklarının her daim ihtiyaca cevap verebilir seviyelerde tutulması için bu hassasiyetin aynı şekilde devam etmesi gerekiyor' ifadelerinde bulundu.

BAĞIŞÇILARA TEŞEKKÜR

18-65 yaş aralığında bulunan vatandaşları, kimlik belgeleri ile birlikte kan bağışında bulunarak hayat kurtarmaya davet eden Yıldırım, 'Kan stoklarımızın her zaman ihtiyaca cevap verebilmesi için kan bağışlarının da düzenli bir şekilde ihtiyaç oranında yapılması gerekiyor. Kan bağışında bulunmak ya da bilgi edinmek isteyen bireyler 168 Çağrı Merkezi'ni arayarak veya www.kanver.org'yi ziyaret edip, Kan Bağışı Noktaları seçeneğine tıklayarak gerekli bilgilere kolaylıkla ulaşabilecektir. Kan bağışı çağrısını duyup hızla harekete geçerek kan bağışı noktalarına gelip kan bağışında bulunan vatandaşlarımıza, bu çağrı sonrası organize olarak toplu bir şekilde kan bağışında bulunan sivil toplum kuruluşlarımıza, kamu kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyoruz' diye konuştu.