Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, Samsun'da yürütülen sigarayla mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi. Samsun Valiliği bünyesinde kurulan "Tütün Denetim Ekipleri" tarafından sahada sıkı denetimlerin yapıldığını söyleyen Oruç, 437 işletmeye 917 bin 820 TL para cezası verildiğini, 13 işletmenin ise süreli kapatma cezası aldığını ifade etti.

MOBİL MÜCADELE

Oruç, 2009 yılında yapılan yasal düzenlemeyle evlerimiz dışında tüm kapalı alanlarda tütün kullanımının yasaklandığını söyleyerek, "Samsun'da yapılan denetimler sonucunda 437 işletmeye 917 bin 820 TL para cezası verildi. 13 işletme ise süreli kapatma cezası aldı. Yeşil Dedektör uygulamamız, kapalı mekanlarda tütün mamulleri kullanım yasasına uyulmasını sağlamak, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünleri kullanmayan vatandaşların haklarını korumak ve yasal hakları konusunda halkı bilinçlendirme amacıyla geliştirildi. Bu uygulama tüm mobil platformlardan ücretsiz olarak indirilebilir, konum ve mekan seçilerek yapılan ihbar yapılabilir. Bu ihbarlar Sağlık Bakanlığının denetim sistemi üzerinden bizim ekiplerimize ulaşıyor. Ayrıca Sabim 184 hattımız da sigarayla mücadele için kullanılıyor. 2018 yılında 7 aylık dönemde Yeşil Dedektör Uygulaması ve Sabim 184 hattı üzerinden sigara içmenin yasak olduğu kapalı alanlarda sigara içilmesi nedeniyle 975 başvuru yapıldığı. Bu başvuruların 432'si Yeşil Dedektör Uygulaması üzerinden mobil platformdan gerçekleştirildi. Tüm Samsunluların bu uygulama üzerinden cep telefonlarıyla bildirimde bulunarak sigarayla mücadelede bize yardımcı olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

SİGARA BIRAKTIRMA HİZMETİ SON SÜRAT

Sağlık Müdürlüğü olarak sigara bırakmak isteyen kişilerin de her zaman yanında olduklarını, bu amaçla SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Ek Hizmet Binası, Bafra Devlet Hastanesi, İlkadım KETEM, Çarşamba KETEM, Asarcık Meydan Aile Sağlığı Merkezi ve OMÜ Tıp Fakültesi'nde olmak üzere altı sigara bırakma polikliniğinde muayene ve ilaç hizmeti verdiklerini belirten Dr. Öğr. Üyesi Oruç, "Bu merkezlere 2018 yılı 7 aylık dönemde 4 bin 697 kişinin sigarayı bırakmak için başvurdu. Başvuru yapanlardan 4 bin 334 kişiye farmakolojik tedavi başlandığını, 349 kişiye de danışmanlık hizmeti verildi" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER