1 Ocak itibariyle hayatımıza giren ücretli poşet tartışmasına Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) da katıldı. Basın açıklaması düzenleyen Platform Sözcüsü Mehmet Özdağ, söz konusu kanunla ilgili gerekli ön çalışma ve düzenlemeler yapılmadığını, bu nedenle birçok eksiğin olduğunu savundu.

VERGİ NASIL HARCANACAK

Türkiye'de 2019 yılı ile birlikte yürürlüğe giren kanun değişikliği ile poşetlerin ücretli olarak satıldığını belirten Özdağ, 'Gönül isterdi ki bu kanun değişikliği, plastiklerin çevresel etkilerini azaltmak için yapılan kapsamlı bir çalışmanın ürünü olsun. Ancak böyle olmadı, torba kanun değişikliği ile ücretli poşetler yaşamımıza girdi. 10 Aralık 2018 günü yürürlüğe giren Çevre Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişikliği öngören 7153 sayılı kanunun, poşetlerden devlete para kazandıracak biçimde tasarlandığı anlaşılıyor. 'Geri kazanım katılım payı' olarak adlandırılarak devlete yaratılan gelirin, devletin kasasında nasıl harcanacağı belirlenmedi' şeklinde konuştu.

YENİDEN YAPILMALI

Özdağ, 'Havamız, suyumuz, toprağımız kirletilirken, doğamız ve tarım alanlarımız yok edilirken çıkartılan bu kanun değişikliği, poşetleri devlete para kazanma aracı olmaktan başka bir amaca hizmet etmeyecektir. Yalnızca plastik poşetlerin değil, zorlayıcı önlemler alınarak tüm plastiklerin ve petlerin kullanımının azaltılması gerektiğine inanıyoruz. Düzenleme geri çekilmeli, bütün atıkları kapsayacak, halkı ve doğayı gözetecek şekle getirilmelidir' dedi.