Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki günlerde Vezirköprü ve Samsun'un kenevirin merkezi olacağını söylemişti. Bu açıklamanın ardından ise kamuoyunda kenevirin amaç dışı kullanılma ihtimali tartışıldı. Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ise yaptığı açıklamayla, Samsun'da yetiştirilmesi planlanan kenevirin uyuşturucu yapımında kullanılmayan erkek kenevir cinsinde olacağını söyledi.

DİŞİ KENEVİRDEN UYUŞTURUCU YAPILIYOR

Tütüncü, Samsun'da yetiştirilecek kenevirin, uyuşturucu yapımında kullanılan dişi kenevir ile karıştırılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Kenevirin erkeği var, dişisi var. Samsun'da çiftçilerin ekeceği erkek kenevir olacak. Erkek kenevir; uyuşturucuya dönüşmüyor. Dişi kenevir uyuşturucu yapımında kullanılıyor, Samsun'da bu kenevir kesinlikle yetiştirilmeyecek. Kenevir ekimi zaten devlet kontrolünde yapılacak. Uyuşturucu yapılması söz konusu dahi değil" sözlerini kaydetti.

DEVLET-MİLLET KAZANACAK

Konuyla ilgili Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne talimat verildiğini söyleyen Tütüncü, "En az 5-6 ilçede kenevir ekimi devlet kontrolünde serbest olacak ve Vezirköprü bu işin merkezi olacak. Kenevir, ekonomiyi ve çiftçiyi canlandıracak. İşlenen kenevir kozmetik ürünlerde, ilaç yapımında, kumaşta, otomotiv sektöründe kullanılacak. Kanserin en önemli ilaçlarından biri. Hem milli ekonomimiz faydalanacak hem çiftçimiz kazanacak. Ziraat odaları olarak bunu olumlu karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR/Özel Haber