Yurt dışında çalışan kişilerin bazı sıkıntılarla karşılaştığını ifade eden İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, bu sıkıntıların giderilmesi için bazı önerilerde bulundu.

BU SÜRE SAYILMIYOR

Yurt dışında çalışan işçilerin sağlık hizmetlerinden istifade etmelerine rağmen, yurt dışında çalıştıkları sürenin sigortalılık süresinden sayılmadığına dikkat çeken Yaşar, 'Özellikle yurt dışı müteahhitlik hizmetleri üzerinde durmak istiyorum. Yurt dışında çalışan işçilerimiz sağlık hizmetlerinden istifade etmelerine rağmen, yurt dışında çalıştıkları süre sigortalılık süresinden sayılmıyor. Müteahhitlik hizmetleri konusunda Türkiye hakikaten çok önemli bir yere sahip; ilk 50 firma içinde Türk şirketleri var, ilk 200 firma içinde Türk şirketleri var. Dünyanın 180 ülkesinde de iş adamlarımız müteahhitlik hizmeti yapıyorlar, buna benzer faaliyetlerde bulunuyorlar ama maalesef, bunların Türkiye'den götürdükleri elemanların çalıştığı gün sayısı sigortalılık gününden sayılmıyor' diye konuştu.

HAPİSHANELERDE BİR SÜRÜ TÜRK VAR

Firmaların alacakları olduğuna dikkat çeken Yaşar, firmaların tüm bu sorunları çözmeye çalıştığını vurguladı. Milletvekili Yaşar, 'Artık bizim Türk bankalarının bütün civar ülkelerde şubeleri var. Devlet, bu şubeler marifetiyle Türk iş adamlarının alacaklarını bir şekilde garanti altına alıp, finansal sorunlarını gidermeli. Yani bu üçayaklı bir sistem. Devlet, vatandaşının yanında olmadığı sürece ciddi sorunlar yaşanır. Yurt dışına çok sık gidip gelen biri olarak şunu söyleyebilirim: İnanın, şu an hapishanelerde bile bir sürü Türk var. Yani konsolosluk akşama kadar bunlarla uğraşıyor. Ticaret Bakanlığı kapsamını baştan aşağıya yeniden bir gözden geçirmek lazım. İş adamlarımızı dünyanın, dört bir tarafına gönderirken yanlarında olduğumuzu göstermeliyiz. Biz diyoruz ki: Türkiye'nin kaynakları ortada yani sağdan, soldan LİBOR+1'di, 5'ti, 3'tü diye para aramak yerine iş adamlarımız, dünyanın dört bir tarafına gitsinler, devletimiz de onların yanında olsun, oradaki yapacağımız işlerle inanın, ithalat ve ihracat arasındaki farkı, açığı kapatmak daha mümkün olacak' sözlerini kaydetti.