Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan ve Çiftlik olarak bilinen İstiklal Caddesi, 2014 yılında trafiğe kapatılmıştı. O tarihten sonra işlerinin her geçen gün kötüye gittiğini söyleyen cadde esnafı, dükkanlarına astıkları afişlerle Çiftlik'in trafiğe açılmasını istedi. Kampanyayı başlatan Çiftlik Caddesi'ni Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Cihat Karahan, Çiftlik'in her geçen gün kan kaybettiğini söyleyerek, caddenin bir an önce araç trafiğine açılması gerektiğini ifade etti.

TİCARET YOK

Karahan, daha önce Çiftlik'te Cadde AVM kurulması yönünde talepte bulunduklarını vurgulayarak, "O dönemin Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da bunun yapılması için yolu trafiğe kapatmaları gerektiğini söyledi. Biz de yıpranan caddenin trafiğe kapatılması konusunda sessiz kaldık. 2014 yılında caddenin trafiğe kapatılması ve AVM'lerin açılmasıyla Çiftlik, kan kaybetmeye başladı. İnsanlar buraya arabayla gelemedikleri için artık alışveriş yapmıyor. Caddede ticaret yok, para dönmüyor. Cadde AVM olabilme özelliğini şu anda kaybettik" dedi.

YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN

Karahan, bir an önce yanlıştan dönülmesi gerektiğini belirterek, "Yanlışın neresinden dönülürse kardır. Esnafın yüzde 90'ı caddenin trafiğe açılmasını istiyor. Yaklaşan yerel seçimler öncesi, biz belediye başkan adaylarının bu cadde ile ilgili projelerini öğrenmek istiyoruz. Bu nedenle durumu zamana bırakıyoruz. Caddenin ivme kazanması ve canlanması amacındayız. Yetkililerden temennimiz budur. 200 esnaftan aldığımız imzaları, Samsun Valiliğine ve gerekli mercilere ilettik. Bu konuda dönüş alamadık. Esnafı mutlu edecek belediye başkan adayını destekleme kararındayız" ifadelerini kullandı.

HER GÜN DÜKKAN KAPANIYOR

Caddede neredeyse her gün dükkan kapandığını vurgulayan cadde esnafı Hakan Köseoğlu ise, "Caddede her gün dükkan kapanıyor, sürekli kan kaybediyoruz. İşlerimizde büyük kayıp var ve her geçen gün kötüye gidiyor. Esnafın sesine kulak versinler. Araç yolunun kapanmasıyla ticaret bitti. Suriyeliler nedeniyle güvenlik kaygısı da arttı. Bu caddede artık bir şeyler yapılmalı" diye konuştu.

DİP YAPTIK

Cadde esnafı Burhan Köseoğlu ise caddenin ticari anlamda dip yaptığını belirterek, "Bunun sebebi müşterinin ulaşımının zorlaşması. Burası yayalara hizmet eden bir cadde haline geldi. Müşteriler AVM'leri tercih ediyor. Bu nedenle bu kampanya çok önemli. Bize kim yardımcı olursa tercihimizi o yönde kullanacağız" dedi.

27 yıldır cadde üzerinde esnaflık yaptığını söyleyen Recep Çelik de, "Araç trafiğinin açılması için 5 yıldır mücadele veriyoruz. İşlerde yüzde 50-60 düşüş var. Günde 12 bin araç geçiyordu, artık araç geçmediği için ticaret durdu. Kapatılması da hataydı, umarım bu kampanya işe yarar. 200 esnaf perişan durumda. Caddede sadece ufak esnaf kaldı, büyük firmalar AVM'lere gitti" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR/ÖZEL HABER