Cumhur İttifakı Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Demir'i iki gün önce Samsunlu Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (SAMSİAD) kahvaltısında dinledim.

Mustafa Demir'in siyasetçi kimliğinin yanında ve hatta ondan da önce aynı zamanda bir de 'sanayici' kimliği var ve bu kimliğiyle de Samsunlu Sanayici ve İşadamları Derneği'nin üyesi. Kahvaltıda dernek yöneticilerinden ayrı olarak Samsun'un, Türkiye çapında tanınmış duayen işadamı Cemal Yeşilyurt da vardı.

Mustafa Demir'in konuşması oldukça rahat ve akıcıydı. Bu hal galiba hem babadan devraldığı sanayiciliğinin hem de siyasette geçen sürecin ona sağladığı bir rahatlıktı.

Mustafa Demir, konuşmasında özellikle kentin sanayileşmesinin önemi ve buna belediyenin vereceği katkılar üzerinde durdu. Açıklamalarına, 'Samsun'un imkan ve kabiliyetinin yalnızca üçte birini kullandığını, potansiyelinin en azını yaşayan iller arasında bulunduğunu' söyleyerek başladı. Bu tespiti üzücüydü ama ne yazık ki gerçekti.

Konuşmasında 'Samsun'dan küçük oldukları halde hem üretim hem yurt içi ve yurt dışı tüm bağlantılarıyla 8-10 kat önde iller bulunduğuna' işaret eden Demir, bunun sebebi olarak da 'geçmiş dönemlerde o iller gerekli çalışmaları yaparken, Samsun'da o konudaki imkanları, potansiyeli, üretimi katma değere dönüştürecek çalışmaların yapılamaması veya o ortamın oluşturulamamasına' bağladı.

Mustafa Demir, bu oldukça acı ama doğru tespitleri yaptıktan sonra da özellikle sanayileşme ve Ar-Ge konusuna yoğunlaştı. 1.500 dönümlük Merkez Organize Sanayi Bölgesinin çok yetersiz kaldığını vurguladı, ilk etapta 3.500, sonra da 5.000 dönümlük organize sanayi bölgelerinin müjdesini verdi.

Demir'in önemle üzerinde durduğu bir diğer konu da seçildiği taktirde öncelikle kurmayı vaat ettiği 'akademik ve ekonomik kampüs' projesiydi. Demir bu projesini de "Hemen hemen tüm ticari hayatımızı yakından ilgilendiren, hatta gelişim stratejilerinin omurgasına oturacak bir organizasyona giriyoruz. Ticaret odalarımıza, iş adamları derneklerimize hibe kaynakları, kentte üretilecek projelerin alanlarının imarı konusunda ve proje içeriklerinin doldurulmasında katkı sağlayacak müthiş bir Ar-Ge merkezi olacak" diyerek sundu.

Mustafa Demir, projelerini muhtemelen Şubat'ın 20'sine kadar açıklamış olacak. O güne kadar diğer büyükşehir adayları da projelerini seçmene sunmuş olurlar ve ondan sonra Samsunlular için objektif bir değerlendirme yapma imkanı doğar. Bizde, diğer adaylar da projelerini sundukça hem haber sütunlarımız da hem de köşemizde onlara da yer vereceğiz.