Türk Eczacılar Birliği 6. Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, "Son 10 günde 42 üretici, 20 depocu ve 32 eczacının ilaç stokladığı tespit edildi' sözleriyle gündeme gelen stok ilaç ve şubat ayında yapılacak olan zam oranı hakkında açıklamalarda bulundu.

ECZANE AYAĞINDA SIKINTI YOK

İlaç stoku ile denetimlerin Türkiye'de sürdüğünü ve Samsun'da stok sıkıntısı olmadığını söyleyen Karacan, 'Samsun'da kimse stokçu değil. Bakanlık bir rakam açıkladı ama neye göre açıkladığını bilmiyoruz. 42 üreticide, 20 depoda, 32 eczanede stokla ilgili sıkıntı olduğu ve inceleneceği belirtildi. Zaten 100 tane üretici var bunların yüzde 40'ı stokla ilgili problem yaratıyor ise bakanlık üzerine gitsin. Toplam 30 depo var, bunların 20'si sıkıntı yaratıyorsa üzerine gidilsin. Türkiye'de 26 bin eczane var. 32 tane eczanede sıkıntı görüldüyse bu eczane ayağında sıkıntı olmadığını gösterir. İlaç Takip Sistemi var. Üretilen her ilacın bir kimliği var. İlaç, fabrikadan çıktıktan sonra depoya gidiyor. Orada hangi eczaneye gittiği ve son kullanım tarihi görünüyor. Bunu eczacılar da görüyor, bakanlıkta. Dolayısıyla firmadan çıkışta bir stok olup olmadığı görülebilir' dedi.

TÖHMET ALTINDA KALMAKTAN BIKTIK

Karacan, 'İlaç stoku hakkında kimseyi töhmet altında bırakmayalım. Eczacı da, depocu da belki suçsuzdur. Belki farklı bir şey vardır da biz görmüyoruzdur. Böyle bir tereddüt oluştuysa eğer, bakanlık, 'zammı hemen yaparım, soru işaretlerini ortadan kaldırırım' demeli. Yalandan yere töhmet altında kalmaktan bıktık. Asgari ücret ve maaş zammı gibi yılda bir defa ilaca da zam oluyor. Her sene aynı zamanlarda bu stok iddiaları gündeme geliyor' dedi. Olayın çözüme kavuşturulması için devletin gereğini yapması gerektiğini vurgulayan Karacan, 'Zam oranları son 20 yıldır yüzde 3-5 civarındaydı. Rakamlar büyüdü, geçen sene yüzde 15 oldu. 2018 ve 2019'un ilk iki ayında ilaçtaki Euro kuru 2,69. Dolayısıyla distribütör ilaç getirmiyor da olabilir. Piyasayı regüle etme görevi olan devlet bence gereğini yapmalı. Asgari ücrete yüzde 25 zam geldi, enflasyon oranı yüzde 21 olarak belirlendi. Eğer bu rakamlar stok yapılabilme ihtimalini akılarla getiriyorsa, o zaman bölelim 4'e. 3 ayda bir yüzde 5 zam yapalım. Bu rakamlar çok yüksek olmadığını için insanlar stok yapar hale gelmemiş olur ve kimse töhmet altında kalmamış olur' diye konuştu.

Erdinç YILDIZ / özel haber