Atatürk'ün, Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nı başlattığı 19 Mayıs 1919'un 100. yılında Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu (KARDEF) büyük bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyor. Organizasyon hakkında bilgi veren KARDEF Başkanı Kemalettin Altınsoy, yönetim kurulu ile ortak bir sonucu vararak 100. yıl için proje hazırladıklarını belirtti.

VALİLİKLER KARŞILAYACAK

Projenin detaylarını anlatan Altınsoy, 'Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evinden bir bayrak ve bir miktarda toprak alacağız. Bayrak ve toprak, Selanik'ten, Edirne İpsala'ya kadar bizim himayemizde gelecek. İpsala'da Türk bisikletçilere teslim edeceğiz. Bu projeye; Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri ve Dış İşleri Bakanlığı paydaşları olarak giriyor. Alt paydaşlar ise Selanik Başkonsolosluğundan başlamak üzere Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Kastamonu, Karabük, Çankırı, Çorum, Amasya ve Samsun valiliklerinden oluşuyor. Her valilik kendi sınırında bisikletlileri karşılayacak ve il sınırından çıkana kadar eskort ile eşlik edecek' diye konuştu.

SPOR BAKANI DA KATILACAK

Projeye 3 bakanlık, 13 valilik ve Selanik Başkonsolosluğunun paydaş olduğunu vurgulayan Altınsoy, 'Proje, katılımcılarıyla tüm Türkiye'de de yankı bulacak. Gençlerin atalarına sahip çıktığı, kucaklayıcı bir proje olacak. Sayın Valimize projeyi sahiplendiği ve onayladığı için teşekkür ediyorum. Samsun'da, Kürtün Irmağında ve Atatürk Bulvarında belediyelerimizin de katkılarıyla 7'den 70'e herkes ve tüm kentlerden gelen sporcular bisikletleriyle katılacak. Gençlik ve Spor Bakanımızın ve Valimizin bisikletleriyle katılımıyla Atatürk Anıtına toprağı bırakacağız, göndere de Selanik'ten getirdiğimiz bayrağımızı çekeceğiz. Bu projeyi gerçekleştirdiğimiz zaman Samsun ve büyük önder Atatürk için güzel bir etkinlik yapmış olacağız' ifadelerini kullandı.

Erdinç YILDIZ