CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Yeni Çeltek Maden İşletmesinde yaşanan sorunların nedenlerini yazılı soru önergeleri ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e sordu.

EKSİK MALZEME İDDİASI

CHP'li Zeybek, 'Yeni Çeltek Maden İşletmesi ülkemizin ekonomisine yıllardır katkı sunuyor. İşletmenin zarar ettiği gerekçesiyle özelleştirme kapsamında 2013 yılında rödovans yöntemi ile işletilmek üzere başka bir firmaya devredildi. Devir sözleşmesinde; ilgili firmanın yeraltına yatırım yapacağı, daha güvenli ve verimli kömür çıkarmayı taahhüt etmesine rağmen; gerekli şartları yerine getirmeden işletmeden kömür çıkartılmaya başlandı. Son dönemlerde bu madende kazalar artamaya başladı. Yeni Çeltek Kömür İşletmesinden kalan eski ve deforme olmuş malzemelerin kullandığı, eksik malzeme ile üretim yapıldığı iddiaları doğru mudur? Yeni Çeltek Maden Ocağı, sorunlar yumağına dönüştü' şeklinde konuştu.

HASSASİYET GÖSTERİLMELİ

'Yeni Çeltek Maden Ocağının işletilmesinden ve denetiminden sorumlu Bakanlıklarımızın konuya gerekli hassasiyetleri göstermelerini beklemekteyiz' diyen Zeybek, 'Bakanlıklarımız gerekli sorumluluklarını yerine getirmez ise önümüzdeki süreçte; Yeni Çeltek Maden Ocağında yeni kazaların olma olasılığı yüksek. Yazılı soru önergeleri ile sorumlu olan kurumları uyarmayı ve bölgemizin önemli değeri olan Yeni Çeltek Maden Ocağının güvenli biçimde işletilmesini temenni ediyoruz. Ayrıca maden çalışanlarına emeklerinin karşılığı ve sosyal hakları zamanında verilmelidir' ifadelerini kullandı.