AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunulan, maden sektörünün önünü açacak, mevcut sorunlarına çare olabilecek, "Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasını öngören Kanun Teklifi" TBMM'den geçti. Kabul edilen yasa hakkında bilgi veren AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, yeni kanun ile maden sektöründe ciddi yapılanmaya gidildiğini, alınan tedbirlerle de önemli sorunların ortadan kalkacağını söyledi.

ÖNCELİKLİ HEDEFLERİMİZ

Milletvekili Köktaş, çaba ve katkıları sebebiyle kanunun yasalaşmasında emeği olan başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş'a, komisyon üyelerine, milletvekillerine, ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Köktaş, 'Bir ülkenin ekonomik ve dolayısıyla uluslararası gücünün temel yapı taşlarından biri olan enerjinin sürdürülebilir olması için gelişen teknoloji ve değişen uluslararası dengelere uyumlu olması zaruridir. Bu nedenle enerjinin, nihai tüketiciye sürekli, sürdürülebilir, çevre ile uyumlu, kaliteli, güvenli ve asgari maliyetlerle arzı ile enerji temininde kaynak çeşitlendirilmesini esas alarak; yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının azami düzeyde değerlendirilmesi, enerji israfının ve enerjinin çevresel etkilerinin azaltılması, ülkemizin uluslararası enerji ticaretinde stratejik konumunun güçlendirilmesi, maden kaynaklarımızın etkin değerlendirilmesi ve madenciliğin verimli noktalara taşınması öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor' ifadelerini kullandı.

'MİLLİ MENFAATLERE UYGUN' İBARESİ

Bu anlayış içinde Mecliste kabul edilen kanun teklifinin hayırlı olmasını temenni eden Köktaş, 'Sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri ve ilgili kurumların talep ve önerileri ile oluşturulan bu kanunla birlikte, atom enerjisinden, maden ve petrol sektörlerinin daha rahat hareket edebilmesi ve çözüm odaklı çalışabilmesi adına çıkarılan kanunda ortak akıl ön plana çıkmış, bürokrasi azaltılmıştır. Önemli bir kamu geliri olan ruhsat bedeli ve devlet hakkı ile ilgili önemli değişikliklere gidilmiş, madenlerden alınacak ruhsat bedeli ve devlet hakkı oranları revize edilmiştir. Ayrıca yeni yasa ile birlikte; Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda Çalıştırılacak Sözleşmeli Personel Hakkında Hizmet Sözleşmesi Usul ve Esaslarının 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 10, 12 ve 16. maddelerinde belirlenen sınırlar dahilinde uygulanmasına devam olunacağı düzenlendi. 3213 sayılı Maden Kanununda yapılan düzenlemeler ile artık Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün görev sahası içerisinde yer alan Petrol ve Maden mevzuatının uyumu açısından 'milli menfaatlere uygun olarak' ibaresi Maden Kanununa da eklenmektedir' diye konuştu.

YENİ TANIMLAR EKLENDİ

Köktaş, 'Uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlar nedeniyle gerekli değişiklikler yapılarak, Maden Kanununa yeni tanımlar eklenmiştir. Ayrıca madencilik yapacak şirketlerin statüsünde madencilik yapabileceği yazılı olma şartı kaldırılarak Maden Kanunu, Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirilmiştir. Ruhsat sahibi olmanın kolaylaştırılması amacıyla ruhsat müracaatlarında özel izin alanı ile çakışmayan kısımların, çakışan kısımlara alınacak izinlerden bağımsız olarak ruhsatlandırılmasının önü açılmıştır. Ayrıca, maden sahalarında madencilik dışında herhangi bir faaliyetin, rezerv kaybına sebebiyet vermemek için Genel Müdürlüğün izni olmadan yapılamayacağı düzenlenmiştir. İşletme izinlerinin tapu kayıtlarına işlenmesi sağlanarak diğer yatırımlar planlanırken bölgede maden işletmesi olup olmadığının tespiti kolaylaştırılmış, böylece rezerv kaybının önlenmesi amaçlanmıştır' sözlerini kaydetti.