Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklanan zirai ilaçlar ve yeni sezon bal üretimi hakkında açıklamalarda bulundu.

ARILARIMIZ ÖLMEYECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklanan tarım ilaçları hakkında bilgi veren Kaplan, 'Pestisitler diye geçen tarım ilaçları; son bir iki senedir, Güneydoğu, Adana ve Mersin civarında arı ölümleriyle ile ilgili Türkiye gündemine düştü. Bununla ilgili bakanlıkla görüşerek bu ilaçların arılara verdiği zarar anlatıldı ve bakanlığımız 'acil kodu' ile 81 ile bu ilaçların kademeli olarak yasaklanmasıyla ilgili genelgesini yolladı. Şu anda bu uygulama başladı, inşallah bundan sonra pestisitler denilen tarım ilaçlarından arılarımız ölmeyecek' diye konuştu.

ARILARIN DURUMU İYİ

Bu sezon bal üretimini değerlendiren Kaplan, 'İnşallah bu sezon arıcıların gönlüne göre olur. Biz hep arıcılar olarak mevsim kurak gitti, kar yağmadı. Yoğun kar yağışı olursa bal olur diye değerlendirmelerde bulunuyoruz. Toprak suyunu iyi alırsa, topraktan çıkan bitkiler de o kadar çoğalır diyoruz. Bu sene Türkiye'nin her yeri çok güzel yağış aldı. Mart-nisan aylarının daha iyi olacağını düşünüyoruz. Kıştan bahara geçiş döneminde arısını kovandan çıkaran arkadaşlarımız, arıların durumunun iyi olduğunu söylüyor. Arı iyi olursa, mevsim de iyi olur diye düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.

Erdinç YILDIZ / Özel Haber