Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, son dönemlerde tartışma konusu olan sebze-meyve fiyatlarının düşürülmesi amacıyla tanzim satış alanlarını kuracaklarını ve vatandaşları ucuz ürünle buluşturacaklarını söyledi. Bu sözlerin ardından belediyelerin üreticiden aldıkları ürünü satacakları tanzim satış alanları ile ilgili çalışmalar başladı.

ARACI SİSTEMİNİ BİTİRMEZ

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan, tanzim satışın aracı sorununu çözmeyeceğini savunarak, "Hallerin işleyişi konusundaki sorunu iyi tespit etmeliyiz. Belediyelerin bu işin altından ne kadar kalkabileceğini görmek lazım. Belli yerlere meyve-sebze satış alanlarını koymak bu sorunu çözer mi bilmiyoruz. Samsun'un büyük bir nüfusu var ve bu nüfusa ulaşmak kolay değil. Bu uygulama da aracı sistemini bitirmez. Yerel pazarlar sabitlenerek haftanın her günü olmalı ve üretici burada ürünlerini direkt olarak satmalı. Satış alanları gıda sağlığına uygun şekilde düzenlenmeli. Vatandaş orada alışverişini yapar, üretici de hale gitmeden ürününü satar" diye konuştu.

ÜRETİCİ BİRLİK OLMALI

Üreticilerin ürün fiyatı üzerinde söz sahibi olmak için birlik olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özcan, "Üreticiler birlik oluşturmazsa akış doğru şekilde ilerlemez. Fazla ürün için depo lazım, bu da depo kirası ödemek anlamına geliyor. Eğer çiftçiler kitlesel olarak örgütlenerek, pazarlamaya dahil olursa ürünün fiyatını belirleyen taraf olur. Bu sene çiftçiler kivi üretimini toplu bir şekilde yaptı ve böylece halde kiviyi istediği şartlarda sattı. Şu anki üretim ve pazarlama organizasyonunda artışları yok etmek mümkün değil. Ürettiğinizi hale getirmek zorundasınız, bu sistemde en az 4-5 aracı oluyor" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR