Sürpriz demek de mümkün hayır değil diye itiraz etmek de. Birkaç yıl değil, birkaç ay önce bir araya gelmesi düşünülmeyecek isimler şimdi aynı listede büyük bir rahatlıkla yer alıyor. Bu, şartların dayattığı bir gelişme olarak yorumlanırsa sürpriz değil denilebilir ama geçmişin ölçüleri içinde değerlendirildiğinde de tartışmasız sürprizdir.

Listelerde bana göre en çarpıcı gelişme Canik'te yaşandı. Cumhur İttifakı belediye meclis listesinde hiçbir eski üyeye yer verilmedi. İki ve üç dönem hem Canik hem de Samsun Büyükşehir'de meclis üyeliği yapan kıdemlilerin bir çırpıda devre dışı bırakılmaları ilginç olsa gerek. Bunda Osman Genç ekibinin tasfiyesinin izlerini görmek de mümkün. Bu seçim sonrasında Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi de büyük oranda değişikliğe sahne olacak.

Siyasete şimdilik resmen ara veren ya da bir başka ifadeyle noktalı virgül koyan kıdemli bir isim de Turan Çakır oldu. Pelitköy Belediye başkanlığı ile başlayan ve Büyükşehir belediye başkan vekilliği ile süren on beş yıllık aktif siyasete şimdilik ara vermiş görünüyor. Ama resmen olmasa da fiilen yerel siyasetin içinde ve Yusuf Ziya Yılmaz Bey'in yanında yer alacağından şüphe yok.

Listelerin bir diğer sürprizi de yine Cumhur İttifakında ama bu sefer İlkadım'da görüldü. Samsun'da sosyal demokrat kimliğiyle bulvarın altında, Kavak kökeni etkinliğiyle de bulvarın üstünde oldukça bilinen bir isim. Nasıl bir sonuç doğacak doğrusu oldukça merak konusu.

Listelerde başka ilginçlikler de var. Kimi yerlerde karı koca kimi yerlerde abla kardeş farklı yer tutmuş görünüyor. Abla ve koca bir partiden aday olurken eş ve kardeş bir başka parti için çalışıyor. Kim kaybederse etsin aile kazanacak. Aile içi dayanışma böyle bir şey olsa gerek.

Ayvacık'ta MHP adayının son anda çekilmesi ilginç bir gelişmeydi. Ayvacık'ta İyi Parti adayı ve ekibi Büyük Birlik Partisi adayı Erdal Avcı'yı destekleme kararı almışlar. Erdal Avcı da yabancıları değil, Avcı Ailesi eskiden beri Ülkücü kökenli bir ailedir.

Alaçam'da da küçük bir sıkıntı yaşadı Millet İttifakı. Yerini beğenmeyen birkaç meclis adayı istifa ettiler. Yerlerine yedekler bildirilecek.

Artık bundan sonra parti içi değil partiler arası yarış olacak. Ve son sözü de 31 Mart günü Samsunlu seçmen söyleyecek. Bekleyecek ve göreceğiz; çoğu gitti azı kaldı.