TÜYAP Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 5. Karadeniz Kitap Fuarı'nda, Samsun Kültür Sanat Derneği tarafından organize edilen "100. Yılında Atatürk ve Samsun" konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim İpek katıldı. Panelin açılışını Samsun Kültür Sanat Derneği Kurucu Başkanı Uğur Dede yaptı. Dede, dernek başkanlığını, iş yoğunluğundan dolayı Oğuzhan Koca'ya devrettiğini açıklayarak başarı diledi.

19 MAYIS GURUR GÜNÜ

Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut, 19 Mayıs 1919'un 1926 yılından itibaren anılan gün olduğunu belirterek, "Bu günlere bazen Gazi, bazen 19 Mayıs günü denilmiştir. Nihayeti itibari ile 1926'dan 1938'e kadar böyle devam etmiştir. Samsun'u örnek alan komşu şehirlerimiz de bundan sonra Atatürk günleri ihdas etmişlerdir. Bu da Samsun için Samsunlular için gurur günüdür. 19 Mayıs, Samsun ile özleşmiştir. 19 Mayıs'ı daha içteni daha duygulu şekilde anmamız gerekiyor. Geçen yıllarda sempozyumlar, Atatürk günleri yaptık. Dileriz ki bundan sonra da çok daha güzelleri gerçekleştirilir' şeklinde konuştu.

ÇOK ÖNEMLİ BİR KENT

OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim İpek ise Samsun'un, Türklerin Anadolu'da kurdukları, temelini attıkları, önemli kentlerden birisi olduğunu söyleyerek, "Bizim tarih anlayışımızda şöyle bir sıkıntı var. Genellikle biz bir yerin tarihçesini ne kadar eskiye götürürsek, o kadar değerli olur düşüncesinden hareketle, Anadolu'da da bütün yerleşmeleri neredeyse ilk çağlara götürüp dayıyoruz. İlk çağlardan beri bu bölgeler yerleşim alanıdır. Evliya Çelebi'ye baktığınızda, Amisos ayrı bir kenttir, Samsun ayrı bir kenttir. Evliya Çelebi derki, 'Türkler, Amisos'tan, 1 ok atımı uzaklıkta, Samsun kentini kurmuşlardır' demektedir. Osmanlı'nın zamanında hakimiyet sahası genişleyince ve Samsun, Osmanlı hakimiyetine girince, Amisos-Samsun aynı idari çatı altında birleşmiş ve yavaş yavaş Samsun ortaya çıkmıştır. Güneyden kuzeye doğru, bozkırdan sahile doğru nüfus akışı olmuştur. Türk hakimiyeti öncesinde değişik, etnik unsurlar söz konudur. Roma hakimiyetinde bunlar tamamen Hıristiyanlaşmış ve bu topluma Rum adı verilmiştir. Bunu Yunanlılarla, karıştırmamak lazım. Samsun, Türklerin kurduğu kent olması nedeniyle önemlidir. Özellikle imparatorluğun, ulus devlete dönüşmesi yani ilk adımın atılması açısından önemli bir kenttir" diye konuştu.

KAVGA YAŞANMADI

Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu ise Osmanlı döneminde Samsun'da, Rum Ortodoksları ve Türklerin herhangi bir çatışma yaşamadığını, Osmanlı döneminde toplulukların birbirleri ile kavga etmeden yaşadıklarını dile getirdi.

PLAKET VERİLDİ

Panel sonunda konuşmacılara hazırlanan plaketler; Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Eker ve Samsun Kültür Sanat Derneği Kurucu Başkanı Uğur Dede tarafından verildi.

Bayram OK