Karadeniz'in ve Samsun'un en büyük organize sanayi bölgesi olan Havza OSB organize hırsızlık şebekelerinin talanına uğradı. Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara ve Haber Gazetesi Muhabiri Bayram Ok, Havza OSB'nin geldiği içler acısı durumu yerinde tespit ederek, kamu malının talanına şahitlik etti. OSB'deki ana elektrik hatlarının kabloları kesilerek çalınırken, 5 adet trafonun kapıları kırılıp, içindekiler götürüldüğü belirlendi.

TALANA UĞRADI

Samsun'un Havza İlçesi Bekdiğin Mahallesi Samsun-Ankara karayoluna 2 kilometre yakınında, 10.500 dönüm alanıyla 2006'da kurulan ve 2017 yılında tahsisi yapılan, Samsun ve Karadeniz'in en büyük organize sanayi organize bölgesinin en büyük OSB'si olan Havza OSB'nin hali içler acısı durumda. Havza OSB'nin alt yapı yatırımları kullanılmaz hale getirilerek, hırsızların talanına uğradı.

TRAFOLAR YERİNDE YOK

Elektrik hattı bağlanan OSB'de elektrik hatlarının kabloları kesilerek çalındığı görüldü. OSB'de milyonlarca lira harcanarak kullanılmaya hazır hale getirilip, yönetime teslim edilen 5 adet elektrik trafosu talan merkezi oldu. Trafo binalarının kapılarının bazıları sökülerek çalındığı tespit edildi. Bazı kapıların kilitlerini kırılarak girilen trafo binalarında binlerce lira değerindeki malzemelerin çalındığı, enerji hatlarının kesilerek kalanların da kullanılamayacak hale getirildiği belirlendi.

RÖGAR KAPAKLARI ÇALINMAK İÇİN HAZIR

Çevresine tel örgüler çekilmesine rağmen her hangi bir güvenlik önleminin alınmadığı Havza OSB'de 2016 yıl sonu itibariyle yol, su, kanalizasyon, yağmur suyu, telekomünikasyon altyapısı, yüksek ve alçak gerilim elektrik şebekesi ve enerji nakil hattı tamamlanarak teslim edilmiş. Hiç bir güvenlik önlemi olmadığı için OSB'yi talan alanına dönüştüren organize hırsızlık şebekesi kilometrelerce uzanan alt yapı hatlarının rögar kapaklarını çalmak için hazırlıklarını da tamamladığı; rögar kapaklarının yerlerinden sökülerek araçlara yüklenmeye hazır hale getirildiği belirlendi.

17 MİLYONLUK YATIRIMA BEKÇİ YOK

Havza OSB'nin uğradığı talana üzülerek şahitlik eden bir başka isim ise Eski Bekdiğin Belediye Başkanı Halit Ulusoy oldu. Ulusoy, Havza OSB'nin 2018 yılının ortalarında alt yapısının tamamlandığı, elektriği hazır halde teslim alındığını belirterek, "Ama bugün gelinen noktada OSB'nin alt yapı yatırımlarının her tarafı kırılmış ve dökülmüş. Kanalizasyon kapaklarını da çalmak için hazır hale getirmişler. Havza OSB'nin talan edildiğini hayvan otlatan çocuklar haber verdi. Biz de TSO Başkanı ve Mütevelli Heyeti üyesi olan Erkan Acar'a konuyu ilettik. Bekçi tutun dedik. 'Görürseniz bize söyleyin jandarmaya yakalatalım' dediler. İlgilenen olmadı, bu hale geldi. Burada devletin 17 milyon TL'lik bir yatırımı var. 17 milyon TL yatırıma devletimiz bir bekçi tutamıyorsa bunu yetkililere sormak gerekir" dedi.

BAŞKANA ÖNLEM ALINMASINI SÖYLEDİK

Bekdiğin Mahallesi Muhtarı Şuayip Uysal ise, "Organize Sanayi Bölgesi'nin alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra yetkililere hırsızlık olayı olabileceğini söyledik. Hayvanlarını otlatan mahalle sakinlerimiz bize, trafoların kapılarının açık olduğunu bildirdiler. Biz de gittik, baktığımızda hırsızlık olduğunu gördük. İçerisinden ne alındığını bilmiyoruz. Elektrik verildikten sonra aktif haldeydi, sonra elektrik kesildi. Direklerden inen kablolar ve trafolardaki kablolar kesilmiş. Hırsızlık olmadan önce bekçi tutulması için TSO Başkan Erkan Acar'a söyledik" diye konuştu.

HURDACILARI KOVALADIK

Mahalle sakinlerinden Yüksel Uluş, "Hayvanlarımı otlatırken, OSB içerisine hurdacılar geliyordu. Bizde muhtarımıza haber verdik. Kaç kez diğer çoban arkadaşlarla birlikte hurdacıları kovaladık. Etrafı çitlerle çevrili ama kapısı yok. Herkes istediği gibi içeriye girebiliyor. Bir sıkıntı olsa bizlerden sorulur diye bizde muhtarıma haber verdik. Oda yetkililere bildirdi" şeklinde konuştu.

KARMA OSB STATÜSÜNDE

Havza OSB'nde, 61 sanayi parseli, 7 sosyal alan olmak üzere toplam 68 parsel bulunuyor. 2007 yılında kurulan OSB 2017 yılında da tahsis kararları alındı. OSB, tarımsal ürün işleme, tarım makineleri ihtisas OSB'si durumunda. Bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde Karma OSB statüsüne dönüştürüldü. 965 dönümlük alana yayılmış olan bölge, 9500 dönümden oluşan genişleme alanına sahip durumda. OSB'nin içerisinden demiryolu hattı geçmesi de planlanmış, Ladik'ten elektrik hattı çekilmişti.

Bayram OK