Medicana Samsun Hastanesi 'Sağlıklı Birey, Sağlıklı Toplum Çalışmaları' kapsamında Sampa Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. iş birliğiyle çalışanlarına 'Uykuda Solunum Durması - Uyku Apnesi' konusunda seminer verdi. Medicana Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Salih Bilgin, uykuda solunum durmasının hayatı tehdit edebilen önemli bir sağlık sorunu olduğuna ifade etti.

CİDDİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Toplumun yüzde 42'sinin horlama sorunu ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Bilgin, 'Yaşın artması ile birlikte erkeklerin yüzde 60'ı, kadınların ise yüzde 49'u horluyor. Düzenli horlama uykuyu bölmüyor ve solunumu durdurmuyorsa, önemsiz. Ancak uykuda 10 saniyeden 1-2 dakikaya kadar solunum durmasına neden olan uyku apne sendromu; yüksek tansiyon, kalp krizi, beyin damar tıkanıkları sonucu felç gibi ciddi hastalıklara neden oluyor. Horlama, tanıklı nefes durması, kronik yorgunluk ve gündüz aşırı uyku eğilimi ile karakterize, gece nefes durmalarının saatte 5'in üstünde olduğu klinik duruma uykuda solunum durması hastalığı deniyor' dedi.

YAŞAM KALİTESİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Uykuda solunum durma süresinin bazı hastalarda 1.5-2 dakikaya kadar uzadığını ifade eden Bilgin, 'Normal zamanlarda sağlıklı bir kişinin bile bu kadar nefesini tutamadığı, soluksuz kalamadığı her kez tarafından bilinmekte. Bu kadar uzun süre solunumu duran hastanın sonuçta ortaya çıkardığı, insan bedeninde oluşturduğu değişiklikleri tahmin etmek güç değil. Bunların yansıması olarak da sabah baş ağrıları, ağız kuruluğu, gece terlemesi, öksürük, karar verme yeteneğinde azalma, hafıza zayıflaması, unutkanlık, kişilik değişikliği, çevreye uyum güçlüğü görülür. Hastalığın ağırlık derecesine göre bu semptomların şiddeti artar. Hastalığın tanısı yalnızca uyku laboratuvarında konulabilir. Bu kadar sık görülen ve ağır sonuçları olan bu hastalığın hem toplumdaki bireyler hem de sağlık personeli tarafında da yeterli bilinmemesi bu hastalığın toplumda yaptığı tahribatı daha da artırmaktadır' şeklinde konuştu.