İlkadım Belediyesinin ev sahipliğinde, Derebahçe Sosyal Tesislerinde, Tonyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği'nin düzenlediği programda Tonya'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu'nun 101. yılı kutlandı.

Programa Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı AK Parti Atakum Belediye Başkan Adayı Zihni Şahin, İlkadım Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı AK Parti Adayı Erdoğan Tok, Trabzon Tonya İlçesi Belediye Başkanı Osman Beşel, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Oktay Avcılar, AK Parti İlkadım Kadın Kolları Başkanı Halime Kesmen, Tonyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Bektaş ve birçok vatandaş katıldı. Yoğun bir ilgi ile gerçekleştirilen gecede açılış konuşmasını yapan Tonyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Bektaş, bu güzel birlikteliğe ev sahipliği yapan Başkan Tok'a teşekkür etti.

ZARARI ÇOK FAZLA

Tonyalıların gösterdiği yoğun ilgi ve teveccüh karşısında duyduğu mutluluğunu ifade eden Başkan Tok, 'Bu anlamlı gecede sizlerle bir arada olmaktan sonsuz mutluluk duydum. 101 yıl önce büyük Türk milleti yurdun dört bir yanında destanlaşmış mücadelelere imza attı ve milletçe kurtuluş destanını yazdı. Bu mücadele halen devam ediyor. İçeride ve dışarıda bu milleti bölmeye yeltenen faaliyetler hep devam ediyor. Bugün ülkemizi bölmek isteyen dış güçler şunu biliyorlar, ülkemizi asla savaşarak alamayacaklar. Ama peste etmeyecekler, etnik ayrımcılıklarla üstümüze gelecekler ve geliyorlar. Bugün ülkelerin, insanlığın, devletlerin en büyük düşmanı olan 'Mikro milliyetçilik' ile karşımıza çıkıyorlar. Mikro milliyetçilik akımları, ulusal devleti aşan ve onu daha küçük parçalar halinde algılayan bir yapıya sahiptir. Tehlikeli bir akımdır. Hiçbir yararı yokken zararı çoktur. Çünkü mikro milliyetçilik toparlayıcı ve kucaklaştırıcı olmaktan öte dışlayıcı özellikleriyle karşımıza çıkmaktadır. Şimdi bu mikro milliyetçiliği ülkemizde de uygulamak istiyorlar ve uyguluyorlar da' şeklinde konuştu.

MAKRO KARDEŞLİK VURGUSU

Başkan Tok, 'Samsun bizim şehrimiz ve bu ülkenin her insanı istediği şehirde yaşar istediği şehirde çalışır. Samsun, ilçelerinin dışında da göç alan bir il. Bizlere düşen ocu, bucu, şucu diye ayırım yapmadan makro kardeşlik anlayışıyla her kesimi kucaklamak ve kardeşlik bilinciyle hareket etmek. Bunu yaparsak o zaman o dış güçler aramıza fitne sokamayacaklar. Bu düşüncelerle memleketimiz, vatanımız için canını seve seve feda eden başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bütün istiklal kahramanlarımızı, 15 Temmuz şehitlerimizi ve cephelerde terörle mücadele eden güvenlik güçlerimizi ve şehit olan bütün kardeşlerimizi rahmetle, şükranla, minnetle anıyorum. Mekanları cennet olsun' ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: PLANLARI TUTMAYACAK

Programda konuşan Başkan Zihni Şahin ise, 'Tonya ilçemizin kurtuluşu için verilen mücadele, asırlardır istiklali uğruna çok cefa çeken Türk milletinin hür ve müstakil bir şekilde yaşama iradesinin net bir örneğidir. Bundan 101 yıl önce kurtuluş mücadelesini kazanmamızın en büyük sebebi birlik içerisinde düşmana karşı koymamızdı. O günlerden bu günlere geldiğimizde görüyoruz ki, bu akşamki örnek gibi birlik ve beraberliğimizi hiç kaybetmemişiz. Bu güzel gecede olduğu gibi birlik ve beraberliğimiz hiç bitmesin. Kardeşliğimiz daim olduğu sürece ülkemize hiçbir dış gücün planı tutmayacaktır' sözlerini kaydetti.