Samsun merkezli AHSEN Vakfı, Afrika'daki yardıma muhtaç insanlar için Afrika Yaşam projesini hazırladı. Proje kapsamında Atakum Sanat Merkezi'nde dün konferans düzenlendi. Haber Gazetesi Yazarı Mustafa Genç'in moderatörlüğünü yaptığı konferansta eski ÇAD Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Samsunlu işadamları ve akademisyenlere sunum yaptı.

BİZİMLE İRTİBATA GEÇEBİLİRSİNİZ

Konferansın açılış konuşmasını yapan AHSEN Vakfı Başkanı Rasim Tekeci, proje kapsamında insanları göçebelikten kurtaracak ve üretime yöneltecek yatırımları bölgeye götürmek istediklerini belirtti. Tekeci, "Amacımız; bölgedeki insanların kendi kendilerine yetebilecek konuma gelmeleri. Projemiz hem yardım hem de yatırım amaçlı olduğundan, katkı verecek herkes bizimle irtibata geçebilir" ifadelerini kullandı.

SIKINTI YOKSA SIKINTI VAR

Afrika'ya yardımdan çok yatırımın gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Kavas ise projenin başarılı bir örnek olacağını vurguladı. Kavas, 'Çünkü Afrika'ya yardım Avrupalılar için bir geçim ekonomisidir. Bakıldığında Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşlar, Afrika bölgesine yapılan yatırımların yüzde 85'ini kendi personeline harcıyor. Sadece Türkiye'nin yardımlarının yüzde 100'ü, Afrika'daki insanların eline geçiyor. Avrupa'nın insanlığı nerede, Türkiye'nin ki nerede? Dünyada ekilebilir olan ancak ekilmeyen verimli arazilerin yüzde 60'ı Afrika'da. Avrupalılar, Afrika'daki arazileri ya kiralıyor ya da satın alıyorlar. Ekimine izin vermeden birbirleri arasında el değiştiriyorlar. Çünkü Afrikalı uyanırsa Avrupa batar. O yüzden bu insanların Türkiye'ye ihtiyacı var. Yol gösterici yatırımcılara ihtiyacı var" diye konuştu.

ÜNİVERSİTEDEN DESTEK

Konferansta konuşan ve üniversite olarak projeye her türlü desteği vereceklerini belirten Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Afrika kıtasını adeta kemiren sömürgeciliğin önüne geçilebilmesi için Türkiye'de öğrenim gören misafir öğrencilerin bilgi ve birikimlerini saha deneyimleri ile pekiştirerek tam donanımlı olarak ülkelerine dönmeleri gerektiğini ifade etti.