Samsun'da sekiz farklı meslek grubunda çalışan 8 kadın, kendi hikayeleri üzerinden 8 Mart Kadınlar Günü mesajlarını paylaştı.

YETER Kİ İSTESİNLER

2004 yılından beri Samsun Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapan Fatma Dursun Atalay, 'Valilerimizle çalışmak onur verici bir duygu ama bir o kadarda sorumluluk getiren bir duygu. Ben bugüne kadar çalıştığım valilerin hepsinden farklı tecrübe, bilgi ve kazanımlar elde ettim. Bunlar da benim iş hayatımda asla edinemeyeceğim bir zenginlik oldu. Sayın Osman Kaymak ile birlikte 6 vali ile çalıştım. İşinizi severek yaparsanız hiçbir ağırlığı olmaz diye düşünüyorum. Görev aldığım her kademede işimi hep sevdim. Evde de sorunluluklarım var, ben de bir anneyim. Evdeki sorumlulukların ağırlığı da üzerimde. Bunu yaparken eşime ve çocuklarıma teşekkür ederim. İşimi yük olarak görmedim, daha iyi bir verim alabilmenin derdinde oldum. Bu süreçte karşılıklı anlayış çok önemli, bu vesileyle şu anki valimiz Osman Kaymak ve daha önce görev yapan tüm valilerimize teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum' diye konuştu. Kadınlara mesaj veren Atalay, 'Bu vesileyle başta şehit anneleri ve eşleri olmak üzere tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum. Bazen kadınlarımızda özgüven yetersizliği görüyorum. Bir başarı olduğu zaman 'ben yapamam ki' diye sorular soruyorlar. Ben yapamam diye bir şey olmamalı. Kadınlarımız her şeyi yapar, yeter ki istesinler. Ben yapamam değil, ben daha iyisini yaparım diye olaya bakarsa kadınlarımızın üstesinden gelemeyeceği iş yok' şeklinde konuştu.

CESUR OLUN VE DİK DURUN

10 yıldır avukatlık yapan ve bir yılı aşkın süredir İYİ Parti İlkadım İlçe Başkanlığı görevini yürüten Burcu Işıtan Satar, 'Ben kadınların hayatın her aşamasında olması taraftarıyım. Siyasi hayatıma başladığım zaman gördüm ki, erkekler siyaseti bir erkek işi olarak görüyorlar. Kadınların evde oturması, çocuklara bakmasını ve günlük hayatla ilgilenmesini istiyorlar. Bana göre kadınlar, toplumun her aşamasında eline değdiği her şeyi güzelleştiriyor. Kadın siyasette etkin olmalı. TBMM'de kadın milletvekili sayımızın yeterli olmadığını ve kadınlarımızın Mecliste yeteri kadar temsil edilmediğini düşünüyorum. Bu konuda kadın arkadaşlarımızdan destek bekliyoruz. Sahalarda Mecliste daha çok sesimizin çıkmasını temenni ediyorum. Meslek hayatımda gördüğüm şu; kadınlarımız genelde boşanmaktan ve hayatlarının sistematiğini bozmaktan korkuyorlar ama şunu bilemeyebilirler. Bazen hayatınızın altı, üstünden daha güzel olabilir, hiçbir zaman korkmayın. Kesinlikle cesur olun ve hayata karşı dik durmaktan kesinlikle korkmayın' dedi.

MAHALLEYE ANNE ŞEFKATİYLE YAKLAŞIYORUM

20 yıldır İlkadım Ulugazi Mahallesi Muhtarı olan Filiz Kavalcı, '25 yaşında muhtar seçildiğim zaman Türkiye'nin en genç kadın muhtarı olmuştum. Muhtarlık kadınların çok rahatlıkla yapabileceği bir meslektir. Her şeyden önce biz bir anneyiz. Mahalleye de anne şefkatiyle yaklaşıyorum. Yaptığımız hizmetlerde anneliğimizi ön planda tutarak yapıyoruz. Her işte başarıya ulaştığımız gibi muhtarlıkta da çok güzel başarılara ulaşıyoruz, ulaşmaya da devam edeceğiz' dedi. Muhtar olarak kadınlara mesaj veren Kavalcı, 'Biz kadınlar her işin üstesinden gelebildiğimiz gibi muhtarlığından üstesinden gelebiliyoruz. Bunun için bütün kadınları muhtarlığa davet ediyorum. Tüm kadınlarımızın kadınlar günü kutlu olsun' diye konuştu.

KENDİNİZLE YARIŞIN

28 yıldır mimar olan Hülya Korkut Özak, '1991 yılından beri mimarım, o gün bugündür durmaksızın çalışmaktayım. Siyasetle ilgilendim, insanlara yardım edebilme noktasında bana çok manevi hazlar yaşattı. Mimarlık mesleğini kadın erken diye ayırmak istemiyorum. Hatta kadınların bu mesleğe daha yatkın olduğunu ve daha güzel projeler yaptığını düşünüyorum. Biz mimarlık ailesiyiz, eşim ve oğlumla mimarız. Mesleğimi severek yapıyorum ve kadınlar için tavsiye ediyorum, keyifle çalışabilecekleri bir meslek' diye konuştu. Mimar olarak kadınlara mesaj veren Özak, 'Hangi meslekte olurlarsa olsunlar evlenmeden önce mesleklerini oturtmalarını istiyorum. Evlenildiği zaman hemen anne olunuyor ve meslek ikinci plana atılıyor. Evlenmeden önce mesleği bir şekle getirince başarı devam ediyor. İşine saygısı olsun ve o işin en güzelini yapmaya çalışsın, kimseyi kendisine rakip görmesin, kendisiyle yarışsın' dedi.

KADIN YAPAR

Samsunlu iş kadınlarını bir araya getiren ve ilham olan çalışmalarıyla dikkat çeken Samsun İş Kadınları Derneği (SAMİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Münevver Uğurlu, 'Kadın yapar, bizim kadınımız çalışkandır ama bazı kadınlarımız birazcık yönlendirilmek istiyor. Eğitimlerimizi tamamlamak istiyoruz. Her kadının yapacağı bir iş ve uzmanlık alanı var. Bunlar içinde bilinçli şekilde eğitim almaları gerekiyor ve kendilerini teknolojiyle birlikte geliştirmeleri gerekiyor. Biz SAMİKAD olarak kadınların hep yanındayız, bize ulaşabilirler. Hangi becerileri varsa bize ulaşsınlar. Gerekli kurumlar ile buluşturup eğitimleri yaptırıyoruz. Yeter ki kadınlar istesin. Biz yaparız, hep birlikte daha iyi olacağız, buna inanıyoruz. Kadın, erkek değil insanız. Hep birlikte birbirimize destek vererek yolumuza devam edeceğiz' şeklinde konuştu.

KADINLAR MUTLU ÜLKE MUTLU

Samsun'da özel bir şirkette 15 yıldır güzellik uzmanı olarak çalışan Selma Sezgil, 'Mesleğimde kadınları, kendilerine daha güzel hissettiriyoruz. Güzel kadın yoktur diye bir şey yok, bakımsız kadın vardır. Kadınları güzellik salonlarında uygulamalar yaparak mutlu hale getirebiliyoruz. Buraya geldikten sonra daha mutlu olarak çıkıyorlar ve onlara yaşam enerjisi veriyor. Mesleğimi çok seviyorum, kadınları mutlu etmek çok güzel. Çünkü kadınları mutlu olduğu zaman bu ülkenin daha iyi olacağına inanıyorum' dedi. Güzellik Uzmanı olarak kadınlara mesaj veren Sezgil, 'Kadınların özgür olduğu ve saygı duyulduğu bir toplum diliyorum' diye konuştu.

ARADA HİÇBİR FARK YOK

Cağaloğlu Aile Hekimi merkezinde çalışan ve 15 yıldır Doktor olan Sevil Kocaman, 'Hekimlik mesleğini icra ederken kadınlar ve erkekler arasında hiçbir fark yok. Kadınlar da bu konuda gayet başarılar. İdealleri doğrultusunda kesinlikle korkmadan devam etmeliler. Eskiye göre kadın hekim sayısı gayet fazla ve başarılar' diye konuştu. Doktor olarak kadınlara mesaj veren Kocaman, 'Toplumda kadınlar daha fazla rol almalı, başaracaklarına sonuna kadar inanmalılar, çalışmalı ve daha çok çalışmalıdır. Kadınlar yıldırmalara karşı koymalıdır' dedi.

DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ

3 yıldır ücretli öğretmenlik yapan Sevil Topaloğlu, 'Şu anda çalışmıyorum, atanamayan öğretmenlerden bir tanesiyim. 3 yıllık ana sınıfı öğretmenliği yaptığım sürede erkek egemen sistemin çocuklara nasıl verildiğini gördüm. Çok küçük yaşlarda roller dağıtılıyor. Anaokulu öğretmenliği sırasında en küçük meyvesini görerek topluma yansımasını rahat bir şekilde gördüm. Sistem aslında iki tane cinsi yönetmek istemiyor. Bu ev içerisindeki rollerle başlıyor. Erkek çalışır, kadın evde çocuk bakar diyor. Dayanışma çok önemli, kadınlar kendileri çok yalnız hissediyor ama artık kadınlar seslerini çıkarıyor. Bir araya geldiğimizde ne kadar güçlü olduğumuzu görüyorlar' diye konuştu. Kadınlara mesaj veren Topaloğlu, 'Hep birlikte güzel günler göreceğimize inanıyoruz. O yüzden kadın dayanışması çok önemli, kadınlar yalnız değilsiniz, hep beraber dünyayı değiştireceğiz' dedi.

Erdinç YILDIZ / özel haber