* Dünü (7 Mart 2019 Perşembe'yi) bugüne (8 Mart 2019 Cuma'ya) bağlayan Reğaib Kandil gecesi, Üçayların ilki Receb Ayı ve Cuma'nız , tüm İnançlı'lara / Mü'min'lere ülkemiz ve ulusumuza yüce Allah'ın bereketini, huzurunu ve rahmetini nasip eylediği gün ve ay olsun! Âmin!

Bugünkü konumuza başlarken önce şu soruyu soralım:

Kadın Hakları mı, İnsan Hakları mı?

Yüce Allah buyuruyor:

لَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ ف۪ٓي اَحْسَنِ تَقْو۪يمٍۘ ﴿٤﴾

'Biz insanı en güzel biçimde yarattık…' (Kur'an: Tîn 95/4)

Yüce Allah, Kur'an'da biz insanları cinsiyet ayrımı yapılmaksızın haklar ve görevler açısından İNSAN OLARAK yarattığını açıkça vurgulamaktadır.

Ayrıca Ahiret'e konu ayetlerde Kadın- Erkek ayrımı yoktur; herkes yaptıklarının karşılığını alacak İNSAN olarak nitelenmektedir.

Önce Adem sırasıyla Hava.

Sonra çocukları: Habil-Kabil ve onlardan sonra Şit ve onların soyundan oluşan İNSANLIK.

O zaman İNSAN OLMAK.

O zaman İNSAN HAKKI.

O zaman CİNSİYET AYRIMI YOK, OLMAMALI!

İslam öncesi Cahiliye dönemine göre, İslam'da, İNSAN yükseltilmiştir. Bugün için Müslüman dünyanın uygulamalarına baktığınızda, bu yeterli görülmeyebilir.

İslam'da kadın ve erkek cinsiyet karşılaştırılması, Ana ve baba olarak Resulullah sav'in bir Hadîs'inde yapılmış ve Kadın Hakkı'nın erkeğin Hakkından üç kat daha özen gösterilmesi gerektiği belirtilmektedir.

HADÎS:

2 - (2548) عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ: قَالَ رَجُلٌ: يَا رَسُولَ اللهِ مَنْ أَحَقُّ النَّاسِ بِحُسْنِ الصُّحْبَةِ؟ قَالَ: «أُمُّكَ، ثُمَّ أُمُّكَ، ثُمَّ أُمُّكَ، ثُمَّ أَبُوكَ، ثُمَّ أَدْنَاكَ أَدْنَاكَ»[1]

Türkçesi:

'…Ebu Hureyre anlattı:

'Bir adam (Resulullah sav'e) şöyle sordu:

'- Ya Resulellah! İnsanlar arasında iyilik etmeye en layık olan kimdir?'

O (Resulullah sav), şöyle yanıtladı:

'-Annen. Sonra annen, sonra annen(üç kez), (dördüncüde) sonra babandır. Sonra akrabaların, sonra akrabalarındır.' (Çeviri: Prof. Dr. Osman Zümrüt, OMÜ İlahiyat Fakültesi 2000-2007 Dekanı, Alanı: İslam Hukuku, İslam Tarihi, Dinler Arası İlişkiler)

Yüce Allah Resulu Hz. Muhammed, ayrılık yapıp kadın ve erkek ayrımını doğru bulmuyor. Eğer yaparsanız, kadın hakları erkek haklarından ÜÇ KAT FAZLADIR buyuruyor yukarıdaki Hadîs'iyle.

Bu Hadîs, anne olmadan önceki kız çocuklarını- yani TÜM KADIN'ları kapsar.

DÜNYEVÎ EN YÜCE İNSAN: KADIN HAKLARI DOĞRUSU İNSAN HAKLARI GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!

Türkiyemiz-Samsun'umuz Yerel Seçimde…

Gerek oy vereceklere gerek adaylara yüce Allah hayırlısını nasip etsin!

Seçilme yarışında olanlara ata sporumuzun dine dayanan bir söylemiyle bugünkü yazımızı noktalayalım.

Güreş sporunda pehlivanlarımızı er meydanına çağıran Cazgır'ın sözleriyle hepinize yüce Allah'ın selamı olsun!

Allah Allah Lailahe İllallah Muhammedün Resulullah!

Pehlivanlar çıkmış meydana!

Koç gibi güreşecekler Pehlivan gibi dalaşacaklar!

Maşallah! (Yüce Allah'ın istediği olur!)

[1] Kısa dpnt. Müslim (Öl.: H. 261), e'l-Müsned e's-Sahîh e'l-Muhtasar bi-Nakli'l-'Adl 'ani'l-'Adl ila Resulillahi Salallahu Aleyhi Vesellem, e'l-Cami'u Sahîh'ul-Buharî المسند الصحيح المختصر , Daru İhyai't-Turasi'l-'Arabî, e'l-Mektebetu'ş-Şamile programına taranmış, e'l-Muhakkik: Muhammed Fuad Abdülbakî, C.: 1-5, Beyrut, Basım Tarihi yok, 4/1974 Hadis No: 2-(2548); Kısa dpnt. Ebu Davud(Öl.: H: 275), Sünenu Ebi Davud سنن أبي داود , e'l-Mektebetu'ş-Şamile programı, e'l-Muhakkik: Muhammed Muhyiddin Abdülhamid, Mektebetu'l'Asriyyeti, C.: 1-4, Sayda-Beyrut, basım tarihi yok, 4/336 Hadis No: 5139; Muhyiddîn-i Nevevî, Riyazü's-Salihîn ve Tercemesi, Çev.: Kıvamüddin Burslan – Hasan Hüsnü Erdem, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları- sayı: 115, Türk Tarih Kurumu basımevi,İkinci baskı, Ankara, 1964, 1/349-350 Hadis No: 314