Bir kitap beni benden ve bugünden aldı, tam elli geriye, 1969 Ekim'ine, o günlerin başlangıcı hüzünlü ama sonu mutlu ve gururlu anılarına götürdü. Söz konusu kitap Turan Feyizoğlu'nun 5 ciltlik '1944'ten 1974'e Türkiye Gençlik Hareketleri Tarihi' adlı dev çalışması. 1969-1970 yıllarını anlatan 3. Cildinde Samsun var, Samsunlu 7 bin genç ve o 7 bin gencin bir milli davada bir araya gelip Türk'ün sesini ta Amerikalara duyurması var.

Şimdilerde Garnizon Komutanlığı ve Sahra Sıhhiye Okulu olan alan o tarihlerde radar üssüydü. 1969'un 17 Ekim'ini 18 Ekim'ine bağlayan gecesi üssün gönderindeki Türk bayrağı yırtılır, yakılır. Başlangıçtaki hüznümüz ama aynı zamanda bizi mutlu ve gururlu sona götüren isyanımızın kaynağı bu aşağılık olaydır.

Şu satırlar Turan Feyizoğlu'nun o çalışmasından ve 19 Ekim 1969 tarihli Türk basınından:

'Genç Ülkücüler Teşkilatı'nın Samsun Şubesi Başkanı Osman Kara, buradaki Amerikan radar üssündeki Türk bayrağının yırtılışını kınamak için bir gösteri hazırladıklarını, hareketin sessiz yürüyüş halinde İstasyondan başlayacağını ve Cumhuriyet alanında konuşmalar yapılacağını söyledi. Türkiye'nin çeşitli paktlara girdiğini, fakat eşit muamele görmediğini, Vali Ertuğrul Ünlüer'e üç maddelik bir ültimatom verdiklerini, istekleri yerine getirilmemesi halinde mitingin bir sonuç değil başlangıç olacağını sözlerine ekledi.'

Bu satırlar da aynı kitaptan ve 25 Ekim tarihli Türk basınından:

'Genç Ülkücüler Teşkilatı Samsun Şubesi'nin ABD üssündeki bayrak yırtma olayını kınamak için düzenlediği gösteri, bugün, öğleden sonra Cumhuriyet Meydanı'nda yapılmış ve gösteri esnasında herhangi bir olay çıkmamıştır. Samsunlu 7 bin kadar genç, ellerinde üzerinde, 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır', 'Bayrağıma saygı', Adım Türk'tür, dinim, ırkım uludur' yazılı pankartla saat 14'te İstasyon caddesinden yürüyüşe başlamışlardır.

Lise ve Çiftlik caddelerini takip eden gençler saat 14.30'da Cumhuriyet Meydanı'na varmışlardır. İlk konuşmayı Teşkilat Samsun Şube Başkanı Osman Kara yapmış, bayrak yırtma olayını sert bir dille yermiştir. Daha sonra Samsun Eğitim Enstitüsü Talebe Cemiyeti Başkanı Bakiye Karabıyık ve diğer öğrenciler söz almışlardır. Aralarında lise öğrencilerinin de bulunduğu konuşmacıların hepsi, olayı sert şekilde yererek, ilgililerden sorumluların en kısa zamanda yakalanarak adalete teslim edilmesini istemişlerdir.

Gösteriden sonra Teşkilat Samsun Şube Başkanı Osman Kara tekrar kürsüye çıkmış ve şöyle demiştir: 'Ya bu toprakları vatan, ya bu bezleri bayrak yapıp öyle öleceğiz. Ya da ölüp kanımızla bu toprakları vatan, bu bezleri bayrak yapacağız. Hepinizin bunun için yemin etmesini istiyoruz.'

Meydandakiler hep bir ağızdan bu sözleri tekrarlayarak yemin etmişler ve dağılmışlardır.'

O gençlerin yaşayanlarına sağlıklar, ölenlerine de sonsuz rahmetler diliyorum.