KÜRKTE YANLIŞ BİR ALGI OLUŞTU

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şenocak, akrabası Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şenocak'ı ziyaret ederek Haber Medya Grubu'nun Borkonut Niş'teki çalışma ofislerini gezdi.

KDV'LER GERİ ALINIYOR

TİM'in 61 ihracatçı birliğinin yer aldığı çatı kuruluş olduğunu söyleyen İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şenocak, "İhracat stratejilerini geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz aynı zamanda da ihracatçıların sorunlarını merkezi hükümetle ortak çalışma yaparak çözüyoruz. Sürekli yürüttüğümüz projeler var. Örneğin tasarım haftası düzenliyoruz. Onbinlerce kişi katılıyor. Yurtdışından inovatif fikirleriyle kendisini göstermiş kişileri Türkiye'ye getiriyoruz. Ayrıca Türk ihracatçısını dünya ile buluşturuyoruz ve yüzyüze görüşmeler sağlıyoruz. Son günlerde ihracatçıların ödediği KDV'leri devletten geri alabilmesi için çalışmalar yaptık. Şu anda yüzde 50'sini 10 gün içerisinde, yüzde 30'unun da hızlı bir şekilde geri verilmesi sağlanıyor" diye konuştu.

İHRACATÇI KORUNDU

Deri ve deri mamüllerinde yaklaşık 10 yıldır bir sorun yaşadıklarını kaydeden Şenocak, "Kıymetli kürkte KDV ile beraber yüzde 43'lere varan ÖTV vardı. Bu da bizim uluslararası rekabetimizi engelliyordu. 15 milyar doların üzerinde bir pazarı olan ve Türkiye'nin üç üreticiden birisi olduğu bu pazardan pay alamıyorduk. Geçtiğimiz günlerde sayın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yaptığımız toplantılar sonrasında 10-15 gün içerisinde sorunumuz çözüldü. Kıymetli kürkte ÖTV kalktı ama bu ihracata yönelik kalktı. Yani ithal edilen yarı mamulden ve ham mamulden, ihraç edilmek şartıyla kaldırıldı. Eğer yurtiçinde bu kürkü giyecek insanlar varsa vergisini, KDV'sini, ÖTV'sini ödeyecek. Hatta yanlış değerlendirilir diye yurtiçindekinin ÖTV oranları tekrar arttırıldı. Yurtiçinde giyecek insanlar yüzde 43 ödeyecekken, artık yüzde 48 ödeyecek. Maalesef bazı insanlar, özellikle basında ve mitinglerde bilerek veya bilmeyerek konuyu yanlış ele alıyorlar. 'Domatesten, patatesten, kefenden ÖTV alınıyor, kürkten alınmıyor' denilmesi tamamen yanlış bilgilendirme. Bu karar ihracatçıları korumak amacıyla çıkarıldı" ifadelerini kullandı.

SAMSUNLULAR YARARLANMALI

Türkiye'nin 2018'de 168 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Şenocak, şu şekilde sürdürdü: "İhracatımızı çeşitlendirmek için ciddi çaba harcıyoruz. Belirli pazarlara bağlı kalmadan, dünyanın diğer ülkelerinden de pay almaya çalışıyoruz. Hangi ürünleri, hangi ülkelere satabiliriz, hangi ürünlerde avantajımız var bunları araştırıyoruz. Türkiye, 47 üründe hak ettiği yeri alamıyor. Şimdi ihracatçılarımızı bu alanlara yönlendireceğiz. E-ticaret için önemli çalışmalar yapıyoruz. Çünkü e-ticaret gelecekte daha önemli olacak. Bununla ilgili devletin gerçekten önemli teşvikleri var. Bu teşviklerden Samsunlu ihracatçılarımız da yararlanabilir."

GURUR DUYUYORUZ

Başkan Şenocak'ın yoğun çalışma temposu içerisinde vakit ayırarak Haber Medya Grubu'nu ziyaret etmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şenocak ise, "Ailemin içinden olan sevgili Mustafa Şenocak'ın çalışmalarını ilgi ile takip ediyorum. Gerek İDMİB'te gerekse TİM'de ülkemiz adına önemli çalışmalar gerçekleştiyor. Bu da bize inanılmaz gurur veriyor. Özellikle ihracatçılar ve alanı olan deri ve deri mamulleri konusundaki çalışmalarını takdir ediyoruz. Bu kadar yoğunluk içerisinde bizi ziyarete vakit ayırması hem sevindirdi, hem de gururlandırdı" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU