ÖLÜMSÜZLEŞEN DİZELER

Vali Osman Kaymak, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü' dolayısıyla mesaj yayımladı. Kaymak mesajında, devletin ve milletin bağımsızlığının sembolü olan İstiklal Marşı'nın, 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 98. yıldönümünü kutlamanın onurunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

IŞIK OLUYOR

Vali Kaymak, 'İstiklal Marşı; milletimizin yurt ve bayrak sevgisinin, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin ölümsüzleştiği dizelerdir. Bu destansı eser aynı zamanda, tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini kazandığını anlatan tarihi bir belgedir. Mehmet Akif, İstiklal Marşı'yla sadece Kurtuluş Savaşı'na değil, milletimizin tarihsel yolculuğuna, gönül ve ruh yüceliğine de ışık tutmuştur. Başta, Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, bu mücadeleyi veren herkesi yad ediyoruz. Onlar istiklal mücadelesiyle aslında aziz milletimizin istikbalini de inşa ettiler ve bugün yaşadığımız hayat, sahip olduğumuz her değer onların mücadelesinden izler taşıyor. Bize ve genç nesillerimize düşen en temel vazife de bu mücadeleyi daima diri tutmaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy'u, bütün istiklal kahramanlarımızı ve tüm şehitlerimizi bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyor, gazilerimize sağlıklı ve mutlu yıllar diliyorum' ifadelerine ver yerdi.

CESARETİMİZİ ABİDELEŞTİREN MESAJ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, '12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü' dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

NİCE BADİRELER ATLATTIK

Karaaslan mesajında şu ifadelere yer verdi: '12 Mart 1921'de TBMM tarafından kabul edilen, devletimizin bağımsızlığının simgesi İstiklal Marşı'mız bugün dahi milletimizin ideallerine güç vermeye, geleceğimize yol göstermeye devam etmektedir. Cepheler, şartlar, silahlar değişmiş olsa da istiklal ve istikbalimiz uğruna canlarımız pahasına verdiğimiz kararlı mücadele ve ülkemiz için koyduğumuz hedeflerimiz değişmemiştir. İstiklal Marşı'mız bu yönüyle; vatan aşkımızı, bağımsız yaşama irademizi, inancımızı, cesaretimizi ve kararlılığımızı abideleştiren, dünyaya verdiğimiz güçlü bir mesajdır. Tüm imkansızlıklara rağmen imanla, inançla, birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle, en zor zamanlarda millet olma şuuruyla birbirimize kenetlenerek nice badireler atlattık, nice tehdidi yerle bir ettik. Dün olduğu gibi bugün de sınırlarımızın içinde ve sınır ötesinde varlığımıza, birliğimize, bağımsızlığımıza tehdit oluşturan terörle ve türlü kuşatmalarla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşı'mızın 98. yıldönümünde Milli Şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy ile vatanı uğruna can veren bütün şehitlerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.'

YOLUMUZU AYDINLATIYOR

İlkadım Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Erdoğan Tok, Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı, milli mutabakat metni olan İstiklal Marşı'nın, TBMM'de kabulünün 98'inci yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.

TOPLUMSAL MUTABAKAT METNİ

Türk milletinin, bağımsızlık sevdasını ve heyecanını İstiklal Marşı ile güçlü bir şekilde dile getirdiğini söyleyen Başkan Tok, 'Milletimizin yaşadığı en buhranlı dönemde, 'Korkma' diye başlayan İstiklal Marşımız, kahraman ordumuza ve aziz milletimize umut aşılamış, milli mücadele ruhunun canlanmasına vesile olmuştur. Milli değerlerimizin, bağımsızlık idealimizin, milli şuurumuzun ve istiklal ruhumuzun veciz bir şekilde ifade edildiği İstiklal Marşımız, hiç şüphesiz, aziz milletimiz için bir toplumsal mutabakat metni niteliğindedir. Milli mücadele günlerinin heyecanını destansı bir şekilde yansıtan İstiklal Marşımız, dün olduğu gibi bugün de kalplerimizi, ruhlarımızı birleştirmekte, yolumuzu aydınlatmaktadır. Bu düşüncelerle İstiklal Marşı'mızın kabulünün 98. yıldönümünün milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, bu büyük eseri aziz milletimize armağan eden Büyük Millet Meclisi'mizin bütün üyelerini, Çanakkale ve İstiklal Savaşı'mızın şehit ve gazilerini, saygıyla, rahmetle, şükranla anıyorum' ifadelerini kullandı.

HİSLERE TERCUMAN OLDU

Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü' dolayısıyla mesaj yayımladı. Başkan Taşçı, İstiklal Marşının, milli birlik ve beraberliğin ve Türk Milletinin bağımsızlığa olan tutkusunun en açık göstergesi olduğunu ifade etti

ÖNCÜLÜK ETMİŞTİR

Başkan Taşçı, "İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin geçtiği dönemlerde, yüreği vatan-millet sevgisiyle ve bağımsızlık aşkıyla yanan Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşımız, aziz milletimizin hislerine tercüman olmuştur. Aziz milletimizin milli ve manevi değerlerini, acılarını ve duygularını yüreğinde hisseden Mehmet Akif, bilgisini, heyecanını, umudunu milletiyle paylaşmış; diriliş harekatının başlamasına, milli mücadele ruhunun alevlenmesine de öncülük etmiştir. İstiklal Marşımızın kabulünün 98. yıldönümünde, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum" ifadelerini kullandı.

BAĞIMSIZLIĞIN HAYKIRIŞI

Tekkeköy Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hasan Togar, 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü dolayısıyla mesaj yayımladı. Togar, istiklal şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı'nın, 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin bu yıl 97. yıldönümünün kutlandığını belirtti.

RAHMETLE ANIYORUZ

Togar mesajının devamında, 'Dört bir yanı düşmanla kuşatılmış ülkemizin o günlerde bulunduğu şartlar içerisinde yaşanan olaylara ve işgallere karşı haykırışın, duruşun, bağımsızlık ateşinin, milli ruhun ortaya çıkışının en güzel şekilde ifadesi İstiklal Marşımızdır. İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif, bu eserleriyle istiklal mücadelemiz esnasında esarete isyan ederek, vatan aşkını dile getiren mili, manevi ve coşkulu mısralarıyla milletimizin silkelenmesine, aydınlanmasına ve uyanmasına büyük katkı sağlamıştır. Allah bu yüce Türk milletine bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Bu duygu ve düşüncelerimle TBMM tarafından kabul edilişinin 97. yıldönümünde İstiklal Marşımız gibi bir destanı yazdırarak bizlere istiklalimizi ve istikbalimizi sağlayan başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, aramızdan ayrılan gazilerimizi ve vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'u sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz' ifadelerini kullandı.


'SONSUZ BİR GELECEĞE UZANIŞ!..'

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhur İttifakı'nın Atakum Belediye Başkan Adayı Zihni Şahin , "İstiklal Marşı'mız, sonsuz bir geleceğe uzanışın da ifadesidir" dedi

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı'nın Atakum Belediye Başkan Adayı Zihni Şahin, İstiklal Marşı'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk milletinin bağımsızlık manifestosu olduğunu belirterek, "98 yıl önce bugün, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM'nde büyük bir coşku ve heyecanla kabul edilen İstiklal Marşı, büyük Türk milletinin vatan ve millet sevgisini, hürriyet ve istiklal tutkusunu, başarma azim ve iradesini vurgulayan bu kutlu eser, mısralarla örülmüş bir al bayrak gibi gönüllerde dalgalanmaktadır" dedi.

BAĞIMSIZLIK VE HÜRRİYET BEYANNAMESİ

İstiklal Marşı'nın kabulünün 98'inci yılı nedeniyle bir mesaj yayımlayan Zihni Şahin, "İstiklal Marşımız, vatanın ve milletin bekası ve mutluluğu için ölümü göze almış milli kahramanların insanüstü bir mücadele ile Türk milletini ayağa kaldırma stratejisinin zafer tacıdır. İstiklal Marşımız, yalnızca günün manevi ikliminden etkilenmiş bir sanatçının hissiyatı değil, tarihin derinliklerinden gelen ve sonsuz bir geleceğe uzanan büyük Türk milletinin bağımsızlık ve hürriyet beyannamesidir" dedi.

HER SATIRI KANLA, İNANÇLA YAZILDI

İstiklal Marşı'nın, Türk milleti cephelerde kahramanca savaştığı bir dönemde, zaferle sonuçlanacak milli yükselişin sembolü olduğunu, beraberinde onu anlayabilmiş vicdanlarda Türk milletinin geleceğine de ışık tuttuğunu vurgulayan Başkan Şahin, "Bu destanın her satırı, kanla ve inançla, sabır ve dirençle damla damla kaleme alınmış gerçek ve örnek bir doğruluş ve dirilişin, bağımsızlık aşkının ve hürriyet mücadelesinin tezahürüdür. Bu duygu ve düşüncelerle, kükremiş sel gibi bentlerini çiğneyerek aşan ve engellere sığmayarak taşan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, kahraman şehitlerimizi ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve minnet duygularımla anıyor, hepsine Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun" ifadelerini kullandı.

SAYGI RAHMET VE MİNETLE

İYİ Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayati Tekin İstiklal Marşı'mızın Kabulünün 98. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Hayati Tekin mesajında şuunları söyledi: "Bağımsızlığımıza kast eden düşmanlara karşı imkansızlıklar içinde, Kurtuluş Savaşının kazanılmasında ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında çok önemli yeri olan İstiklal Marşımızın kabulünün 98. Yıl dönümünü yürekten kutlarım.
Milletimizin, birlik ve beraberlik içinde güzel bir geleceğe doğru emin adımlarla yürüyeceğine olan inancımla; Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum."

'İSTİKLAL MARŞI, TÜRK MİLLETİNİN BAĞIMSIZLIK SEVDASIDIR!'

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türk milletine "korkmamayı" öğreten, kendisini vatanına ve milletine adayan vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı "milli mutabakat metni" İstiklal Marşı'nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulünün 98. Yılı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.


İfadelerinde sık sık 'Türk Milletinin bağımsızlığına' vurgu yapan Yaşar'ın mesajı şu şekilde; '7 düvele karşı kazanılan Milli Mücadele'nin ardından Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı ve bir ulusa 'korkmamayı' öğreten İstiklal Marşı'nın, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabulünün üzerinden 98 yıl geçti.
Savaş koşulları altında yazılan ve derin bir telkin gücü barındıran İstiklal Marşı'nın sözleri, yaklaşık bir asırdır her okunuşunda Türk milletinin, bağımsızlık sevdasını güçlü bir şekilde dile getirmesine vesile oluyor.
Mehmet Akif şiirinde, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancıyla bağımsızlık, hak, iman, vatan, din konularını özenle işlemiştir. Milletimize ve kahraman ordumuza armağan ettiği ve imza atmadığı şiiri Safahat adlı eserine de almayan Mehmet Akif, kendisine yöneltilen, "Yeniden yazılsa olmaz mı?" sorusuna, "Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın." karşılığını vererek ilelebet varlığını sürdürecek milli mutabakat metnine de son noktayı koymuş, Türk Milletinin gönlünde de taht kurmuştur.
Mehmet Âkif, büyük Türk milletimizin bir evladı olarak doğmuş, milletimizin adamı olarak yaşamış ve milletimizin büyük bir evladı olarak bu dünyadan göçmiştir. Yazdığı marş, Türk milletinin 'İstiklal Marşı' olarak yaşamaya devam edecektir.
İstiklal Marşı bağımsızlık dışındaki bütün seçeneklerin reddidir. İstiklal Marşı: 'Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım...' ifadelerinden de anlaşılacağı üzere aziz milletimizin tarihe seslenişidir.
Rabbim Türk Milletine bir daha 'İstiklal Marşı yazdırtmasın' temennisiyle milletimizin azim ve kararlılığının sembolü olan İstiklal Marşı'mızın kabulünün 98. yılı kutluyorum.
İstiklal Marşı'mızın şairi ve Milli Mücadele'mizin "Kuvvacı Vaizi" Mehmet Akif Ersoy'u saygıyla ve rahmetle anıyorum.'