Samsun belediye başkanlık ve meclis üyelik adayları bu günlerde proje üretmek peşinde olduklarını biliyoruz.

Sevgili seçmen okurum. Kamu kaynaklarını kullanacak olan bir proje hazırlamak öyle sandıkları gibi kolay değildir. Uygulaması yapılacak olan bir projenin fizibilitesinin, yanı yararlılık kabiliyetinin olup olmadığı hususuna açıklık getirilmesi zorunludur. Finansman ihtiyacının nasıl karşılanacağının uzmanlarca hesaplanıp olgunlaşan projelerin seçmenin önüne getirilmesi gerekir.

Yerel seçimlerin ilk propaganda yatırımı Samsun Tersanesi idi. Ama görüldüğü gibi olmadı. Demek ki araştırması eksik ve hatalı yapılmıştı. Bu tür yatırımlarda talebin olduğu veya olmadığı önceden bilinmelidir.

Şimdi de çarpıcı bir örnek vereyim. Samsun Gülsan'da mal sahibi olan esnaf '' imar planı ile önümüzü açın, bizler kendi ticari binamızı biz yapalım'' diyor. Siz hala millet bahçesinden bahsedersiniz, yatırımcının şevkini kırarsınız.

Bu konuda 15 yazı yazdım. Hale siyasiler meseleyi anlayamamıştır: Benim yazılarımı bile okumak nezaketini göstermemişlerdir. Olsun ziyanı yok.

Samsun'da mevcut ve aktif kullanılan eski sanayi siteleri ile Gülsan'da, üretim ve tamirat yapılan küçük sanayi sitelerinde bulunmaları gereken tapu sahibi ve kiracıları öncelikle belirleyiniz. Yani önceden talep araştırması yapınız. Öncelik bu tür esnaf olmak üzere tahsis listesi hazırlayınız. Bunlara ilaveten yeni müracaatları da alarak yeni sanayi sitesinde iş yeri talep edenleri talep miktarı ile birlikte bilgi arşivinizi oluşturunuz.

Gene aynı şekilde kendi binasını yapacak olan tapu sahiplerini de belirleyiniz. Kat karşılığı verecek olan dükkan sahipleri ile mülkünü satacak olanlar hakkında bilgi arşivinizi oluşturunuz. Bundan sonra: Şöyle propaganda yapınız:

1-Eski ve Gülsan sanayi siteleri artık ticaret merkezi olmuştur. Derhal bu doğrultuda imar planı düzenlemeleri yapacağım

2-Öncelik bu alanlarda ki küçük sanayi kullanımında olan mal sahibi ve kiracıların olmak üzere yeni kurulacak küçük sanayi sitesinde dükkan tahsis edilecek.

3-Yeni küçük sanayi sitesi dükkanları mal sahiplerine teslim edilinceye kadar bu alanda belediye tarafından fiili ve işlem olarak sizleri rahatsız edici hiçbir teşebbüste bulunulmayacaktır.

İşte size ayakları yere basan anlaşılır bir proje örneği. Bu projenin etkilediği nüfus ise 35.000 kişi ve seçmen sayısı da takriben 20.000 kişi. Benden bu kadar yardım. Kolay gelsin.