Millet İttifakı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Atakum Belediye Başkan Adayı Cemil Deveci, seçim çalışmaları kapsamında sivil toplum örgütleriyle buluşarak, sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Önceki akşam Karadeniz Av Yaban Hayatı ve Avcılık Federasyonu (KAYHAF) üyeleri ile buluşan Deveci'ye, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ve Millet İttifakı İYİ Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayati Tekin de eşlik etti. Düzenlenen toplantıda, avcı dernek ve federasyonlarının temsilcileri, avcıların yaşadıkları sorunları anlatarak, Deveci ve Tekin'den çözüm istedi.

MÜZMİN SORUN

Atakum'daki bir otelde gerçekleştirilen toplantıda avcıların sorunlarını anlatan KAYHAF Başkanı Mustafa Sezer, "Bölgemizde müzmin hale gelen avcılık sorunu var. Bunu çözebilmek için siyasi paydaşlarla bir araya geliyoruz. Son yıllarda avlaklarımız elimizden birer birer gitti. Bu sene de tamamını elimizden almaya çalışıyorlar. Biz bu sahalardan ayrılmayacağız. Haklı davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Biz ötekileşmiş bir toplum olmak istemiyoruz. Biz her yıl vergi veriyoruz. Kanunlar çerçevesinde belirli günler ve yerlerde avlanmaya çalışıyoruz. Bu sorunu gündeme taşıyıp inşallah çözeceğiz" diye konuştu.

BASKI VAR

KAYHAF 2. Başkanı Serhat Çelebioğlu, avcılar üzerinde baskı kurulduğunu ifade ederek, "Avcılar üzerinde kurulan baskının minimize edilmesi için siyasal çözümlerle bir yol arayışındayız. Zor günleri beraber aşacağız. Hiç kimseye sormadan UNESCO sürecini başlattılar. Kimse yönetim planına alınmadı. Birileri istedi diye oldubittiye getirildi. Avcılarımız zorunlu vergi mükellefi. Türkiye'de 160 bin avcı var. Ödediğimiz vergi 50 milyon liranın üstünde. Bu kadar geliri avcıdan her yıl peşin alıyorlar. Avcılar, avlaklarda bulunan marketten alışveriş yapıyor, lokantadan yemek yiyor. Bölge ekonomisini canlandırıyor. Bu insanları bu kadar dışlayacak, rencide edecek ne yaptık? KAYHAF, siyasi oluşum değildir, üretenin, çalışanın yanında olur" ifadelerini kullandı.

KAOSU ÇÖZECEĞİM

İYİ Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayati Tekin, avcılara kanun dışı baskılama yapıldığını belirterek, "Ben kanunlara uymak zorundayım. Sizin içinizden hiçbiri basına yansıyan kuş katliamını gerçekleştirmez. Sizlerin aracılığıyla bunları da engellemeliyiz. Onlar eğitim almadığı için adam da vurur, bu da sizin önünüze gelir. Sizlerle beraber mücadele edip kaçak avcılığı bitirmeliyiz. Poligon niye bu zamana kadar yapılmadı bilmiyorum. Şunun sözünü vereyim, size sosyal tesisleriyle poligon yapacağız. Adam gibi bir yer bulacağız, adam gibi bir şey yapacağız. Orayı bir yaşam alanı haline getireceğiz. Avcılıkta kanun-kanunsuzluk kaosu var. Ben bu kaosu çözeceğim. Benim size baskı yapmak gibi bir niyetim yok" şeklinde konuştu.

KAYITSIZ KALMAYACAĞIZ

CHP Atakum Belediye Başkan Adayı Cemil Deveci ise avcıların sorunlarının çözümünün çok zor olmadığını vurgulayarak, "Bu iş bu kadar karmaşık değil. Merkez Av Komisyonu'nun kararları herkesi bağlar. UNESCO'nun kararı yok, oraya başvuru var. Kızılırmak Kuş Cenneti, Karadeniz'de altın değerinde bir yer. Buradaki doğal hayatı korumak gerekiyor. 6-7 bin kişi av sporunu yapıyor. Bu konu sosyal bir yara. Buna kayıtsız kalan yerel veya genel yönetici olamaz. Kanuna uygunsa, komisyon kararı varsa kim engelleyebilir? Oy verseniz de vermeseniz de sivil toplum örgütleri ile çalışmak sosyal demokrat anlayışta vardır" ifadelerini kullandı.

SEÇİMİNİZİ DOĞRU YAPIN

Deveci, Atakum'u turizm kenti yapmak için projeler geliştirdiklerini belirterek, "Biz Atakum'u turizm kenti yapmak için projeler gerçekleştiriyoruz. Oturup bir proje yapacağız ve ilgili makamlara ileteceğiz. Orman vasfını yitirmiş alanlar var, gerekli görüşmeleri gerçekleştirerek bu sosyal sorunu çözeriz. Atakum'a uluslararası standartlara sahip poligon yapacağız. Doğru seçimi yapmak gibi bir göreviniz olduğunu öğrendiniz. Avcının sorunu var, ekonomi kötü. Türkiye'nin yarısı işsiz. Sizin göreviniz doğru seçim yapmak, ondan sonrası kolay. Bu projeler konusunda büyükşehir belediye başkanın ikna edilmesi gerek. İknanın kolay olması için de Hayati Tekin'i ve beni seçmeniz gerekiyor. 6 bin avcı eşlerini ikna etsin, komşularını ikna etsin. Sizin gibi grupların sorunları, kenti yöneten insanların duyarsız kalacağı sorunlar olamaz" şeklinde konuştu.

Milletvekili Hancıoğlu da, sorunların Meclis'te takipçisi olacağını belirterek, "Bu sorun, büyükşehirle çözülecek. Ben de Meclise gelince konunun takipçisi olacağım" dedi. Sorunları konusunda tatmin edici çözüm önerileri alan avcılar, Deveci ve Tekin'e destek sözü verdi. Toplantı, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

Şükrü Berk ASKAR