Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Samsun Şube Başkanı Sema Onar Yaktı, 15 Mart Tüketici Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, halkın alım gücünün kalmadığını söyledi.

DEVLET, SIRTIMIZA KAMBUR

Tüketici haklarının yeteri kadar korunamadığı ve tüketicilerin ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Yaktı, "Ülkedeki her türlü olayın faturası tüketicilere kesilmekte, tüketiciler vergi, zam, pahalılık sarmalında hayatta kalmaya çalışmaktadır. Devlet, bugün tüketicinin sırtında kambur olarak durmaktadır. Hiçbir şey üretemez duruma getirilen ülkemizde, vatandaşlar ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşamıyor. Elektrik, doğalgaz, su olmak üzere tüm hayati ihtiyaçlar fahiş fiyatlarla ve sürekli yapılan zamlarla tüketiciye ağır bir yük getirmekte. Geçtiğimiz yıl, 3 ay içinde üst üste doğalgaza, elektriğe zam yapılmış, yapılan zam oranları yüzde 45-50 dolaylarına dayanmıştır" diye konuştu.

ALIM GÜCÜ YOK

Halkın alım gücünün kalmadığını savunan Yaktı, "Enflasyon rakamları zaten çok yüksekti ama gerçekte tüketiciye yansıyan enflasyon yüzde 90'lar seviyesindedir. Varlık kuyrukları şeklinde açıklanan kuyruklar aslında yoksulluğun kuyruklarıdır. Tüketiciler varlığı ya da yokluğu buzdolaplarındaki gıdalardan, cüzdanlarındaki paradan, bakiyesiz banka hesaplarından, limiti kalmamış kredi kartlarından anlayacaklardır. Üretimin olmadığı bir ülkede pahalılığın çok olacağı, ek vergilerin ve zamların ortaya çıkacağı nettir. Devlet pahalılığın önüne geçmeli, en önemlisi de devleti yönetenler fahiş zamlar yapmamalı ve ağır vergilerle halkın sırtına binmemelidirler. Gerçek olan, ipteki cambaz değil cepteki deliktir. Devleti yönetenleri bir kere daha uyarıyoruz, tüketiciler yolunacak kaz değil" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU