14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Samsun Tabip Odası ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Kültür ve Sanat Merkezi'nde 14 Mart Tıp Bayramı Plaket Töreni düzenlendi. Tören öncesinde Samsun Tabip Odası'nın ve Samsun Sağlık Tarihi'nin kronolojik olarak sıralandığı fotoğraf sergisi protokol üyeleri tarafından gezildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program Türk Tabipler Birliği tarafından hazırlanan 14 Mart Tıp Bayramı için özel hazırlanan 100.Yıl videosu izlenerek başlandı. Daha sonra ise OMÜ Tıp Fakültesi 5. Sınıf Öğrencisi Okan Can kısa bir konuşması yaptı.

VİCDANIMIZIN MÜHRÜ

Programda konuşan Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, 14 Mart 1919'un bir özgürlük ve bağımsızlık hareketi olarak kutlanan ilk Tıp Bayramı olduğunu belirtti. Erkan, 'Biz hekimiz, insana ve yaşama, kim olursa olsun, nerede olursa olsun, dil, din, renk, siyasi görüş ayrımı yapmadan eşit hizmet ederiz. Ettiğimiz yemin, yaşamımız boyunca ilk günkü tazeliğini koruyan, vicdanımıza bastığımız kutsal bir mühürdür. Biz hekimler; gericiliğe karşı bilimi, zorbalıklara karşı demokrasiyi, özgürlüğü, barışı; eşitsizliklere karşı adaleti, halkın sağlık hakkını; hekimlerin yaşam ve mesleki haklarını 14 Mart 1919 bilinciyle savunduk, savunuyoruz ve savunmaya da devam edeceğiz' dedi.

TÜM HEKİMLERİMİZE MÜTEŞEKKİRİZ

Hekimlerin her zaman insanlara şifa dağıttığını belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, 'Sağlıkta eskisi gibi kuyruklar yok. İnsanlarımız her şeyin iyisini arıyorlar. Çünkü bizim insanımız her şeyin en iyisine layık. Bugün de meslekte 30., 40., 50. ve 60. yılını dolduran hekimlerimize plaketlerini vereceğiz. Rabbim hepimize sağlıkla, onurlu ve şerefli görev yapmayı, görevini tamamlamayı ve daha sonra da emekli olmayı nasip etsin. Şiddetin her türüne karşıyız. Tabi ki sağlıkta şiddeti de ret ediyoruz. İnsanlık dışı buluyoruz. Devletimiz bu konularda yasal değişiklikler yaptı. Bu birazda eğitim meselesidir. Bu konuda algı ve farkındalık oluştuğu müddetçe sorunların azaldığını görüyoruz. Şiddet konusunda asla taviz verilmeyecek. Bu olayların etkisinde kalarak insanlarımıza olan sevgimizi, şefkatimizi ve merhametimizi eksik etmeyelim, şifa dağıtmaya devam edelim. Yanlış yapanlar cezalarını mutlaka çekecekler' diye konuştu.

EN KIDEMLİ DOKTORA PLAKET

Konuşmaların ardından meslek hayatında 30., 40., 50. yılını dolduran hekimlere plaketleri protokol üyeleri tarafından verildi. Meslekte 62'nci yılını dolduran en kıdemli üye Op. Dr. Şerafettin Avcıkurt'un plaketi de Samsun Valisi Osman Kaymak tarafından verildi.

Erdinç YILDIZ