Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, Yeni Zelanda'da iki camiye yapılan terör saldırısı nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Gürbüz ve baroya bağlı avukatlar, basın açıklamasının başında saldırıda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

İNSANLIĞIN BİTTİĞİ NOKTADAYIZ

Gürbüz, insanlık tarihinin en alçakça terörist eylemlerinden birinin yaşandığını belirterek, "Müslümanlara saldıran bir terörist 50 kişiyi katletti, bir o kadar kişiyi de yaraladı. Yaralıların arasında da durumu kritik olanlar var. Öldürülenlerin arasında camiye giren teröristi kapıda 'Buyur kardeş' diyerek karşılayan yaşlı Afgan göçmen amca bulunduğu gibi ebeveyniyle camiye gelen 3-4 yaşlarında çocuklar da vardı. Aslında insanlığın bittiği, başımızı iki elimizin arasına alarak kara kara düşünmemiz gereken bir noktadayız" ifadelerini kullandı.

TERÖR ÖRGÜTLERİ KÜRESELLEŞTİ

Terör örgütlerinin küreselleştiğini söyleyen Gürbüz, "Uluslararası terörizmle mücadelede devletler gerektiğinde birbirinden yasal yardım alabilmeli ve istihbarat örgütlerinin işbirliği içinde çalışmasını düzenleyen anlaşmalara önem verilmelidir. Her terör saldırısından sonra, devletlerin ve yöneticilerinin tepkilerinin farklılık göstermesi herkesin terör ve terörizm tanımının farklılığından kaynaklanmaktadır.

Uluslararası ve bölgesel örgütler, topyekûn bir çaba ile küresel terörizmle mücadele için düzenlemelere gitmeli, alınan kararlar tüm devletlerce geciktirilmeden uygulamaya konulmalıdır. Teröristlerin barınmasının önlenmesi için 'iade et veya yargıla' prensibi temelinde devletler arasındaki işbirliği artırılmalıdır" sözlerini kaydetti.

BU CANAVARI AYRIMCILAR YARATTI

Gürbüz, teröristin çıkarıldığı mahkemede çıkarıldığı mahkemede zafer işareti yaptığını hatırlatarak, "Yüz civarında masum insanın kanının bulaştığı ellerle halen zafer işareti yapabiliyor. Bu canavarı tüm insanlığa hakim olan nefret dili yarattı. Bu canavarı genlerindeki sömürgeci, köleci mikrobu temizleyemeyen dünyadaki hakim güç yarattı. Bu canavarı, insanları gerçeklikten koparıp sanal dünyaya mahkum eden ileri teknolojinin savaş oyunları ve bunları çocukları için sığınak gören sorumsuz ebeveynler yarattı. Bu canavarı kendi ülkesinde, havzasında 3-5 kişi katledilince dünyayı ayağa kaldıran ve fakat Afrika'da, Uzak Doğu'da, Güney Amerika'da hele de İslam dünyasında binler ölse kılı kıpırdamayan şoven devlet adamları yarattı. Nitekim bu olayı da terör eylemi olarak nitelendiremeyen devlet adamları mevcut" diye konuştu.