SEBO İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, 'Ev almak isteyen kişilerin, beklemede kalmayı tercih etmesi konut stoklarının rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu. Yükselen faizler sektörü vurdu, hem borçlanma maliyeti arttı hem de satışlar düştü. Yükselen faiz oranları inşaat sektörüne üç açıdan büyük darbe vurdu. Hem müteahhitlerin borçlanma maliyetleri arttı hem de yükselen faiz oranları nedeni ile vatandaş ev almaktan vazgeçerek, vadeli mevduata yöneldi. İnşaat sektörü yaşanan daralma nedeni ile kan kaybı yaşarken artan kayıp artık sektörde alarm zillerinin çalmasına neden oluyor' diye konuştu.

YATIRIMLAR TIKANDI

Gülçiçek, 'On binlerce kişi işsiz kaldı ve daha da kalacak. İnşaat yeni ruhsatlarında düşüş bir önceki yıla göre yüzde 70 düşüş göstermekte. Sektör ve Türkiye ekonomisi açısından oldukça sıkıntılı bir durum olduğu açıkça ortada. Ekonomik kriz nedeniyle özellikle kamuda ve özel sektörde devam eden yatırımlar durma noktasına geldi. Sektörün, mevcut koşullarda taahhütleri yerine getirmesi mümkün görünmüyor. Sektöre kalıcı çözümler üretilmediği sürece Türkiye gayrimenkul çöplüğüne döner ve gayrimenkul para etmez, para kazanılmayan sektöre de yabancı yatırım gelmez' ifadelerini kullandı.

EV ALACAKLAR DİKKAT!

Tapu harcı ve konutta KDV indiriminde geri sayımın başladığını ifade eden Gülçiçek, 'Daha önce 2 kez uzatılan tapu harç ve KDV indirimi, yeni bir uzatma gelmez ise 31 Mart 2019'da sona erecek. Konutta alım satım yüzde 3'ten, yüzde 4'e çıkacak. KDV'de yüzde 8'den 18 çıkacak. Haziran ayı itibarıyla Merkez Bankasının faiz indirimi beklenebilirdi. Fakat işsizliğin artması, enflasyonun yüksek çıkması, ülkenin dövize olan ihtiyaçları söz konusu. Birde Amerika ile olan s400 füze sorununun her an patlamaya müsait bomba gibi durması, jeopolitik risklerin fazlalığı kalıcı bir faiz indirimini mümkün kılmıyor. Şu an ihtiyacı olanlar için son derece cazip koşullar var. Faiz oranlarının bir miktar düşmesi gayrimenkul fiyatlarının uygunluğu alım için tam bir fırsat. Çünkü önümüzdeki aydan itibaren konutta ertelenen yüzde 30 fiyat artışı inşaat maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı kaçınılmaz olacak. Bu büyük fırsatları kaçırmamak gerekiyor' şeklinde konuştu.

Hakan KAYA