Sözü ve müziği kendisine düzenlemesi Osman Çetin'e ait olan ''Kandırmışlar Aşk Diye'' şarkısıyla müzik listelerine hızlı bir giriş yapmaya hazırlanan Gülden Mutlu'yla yeni şarkısı ve projeleri anlattı.

HABER: 'Dünyaya müzik için geldiğimi düşünüyorum' demişsiniz. Dizi ve film müziği yapmayı düşünüyor musunuz?

GÜLDEN MUTLU: Kesinlikle çok istediğim bir şey. Çok keyif aldığım için yaptığım ama henüz kimseye dinletmediğim dizi-film müziği deneme çalışmalarım var. Umarım bir gün güzel bir proje ile dinleyicilere ulaştırırım.

HABER: Yazdıklarınızın bu kadar beğenilme sebebi size göre nedir? İyi bir gözlemci olmanız mı, yaşadıklarınız mı?

GÜLDEN MUTLU: Gerçek olması… Nasıl ki ilişki ve davranışlarda samimiyet önemli ise; aynı şey benim için şarkılarda da geçerli. Ben şarkılarımı var olduğuna inandığım duygular üzerine yazıyorum. Gördüğüm, empati yaparak hissettiğim duygular kalem ve kağıtta kendiliğinden dile geliyor zaten. Bu biraz kendini başkasının yerine koyabilme, o hissi yaşamanın nasıl bir duygu olduğunu anlayabilmekle doğru orantılı bir durum.

HABER: Ajda Pekkan, Ece Seçkin, Ebru Yaşar, Emre Aydın gibi isimler şarkılarınızı söylediler. Başka seslerden şarkılarınızı dinlemek nasıl bir duygu?

GÜLDEN MUTLU: Kendim söylemeyeceğim bir şarkıyı asla başkasına vermem. Müthiş keyif alıyorum başka seslerden dinleyince. Güzel şeyler paylaşılsın ki; daha da büyüyüp daha da güzelleşebilsin.

HABER: Şarkılarınızda erkek kadın fark etmeksizin herkes dinleyip bir şeyler buluyor. Dikkat ediyor musunuz bu duruma?

GÜLDEN MUTLU: En doğru terim olur benim için. Duygunun cinsiyeti olmaz. Kadının ve erkeğin hissettiği duyguyu anlatım biçimi farklılık gösterir sadece. Aşk aşktır yani acı da acı. Şarkılarım cinsiyetsiz olabiliyorsa benim için şahane bir durum.

HABER: Türk pop dünyasında sizin dinlediğiniz, ilham aldığınız ve idol olarak gördüğünüz isimler kimler?

GÜLDEN MUTLU: Küçükken kulağımı radyoya dayar öyle dinlerdim şarkıları, hemen de ezberlerdim. Rahmetli Kayahan'ın kalemi ve bestelerine hayranım mesela. Sezen Aksu'nun şarkılarında özgürce ifade edebildiği duygularına, Nilüfer'in o naif ama derdini anlatan sesine… Hayatımda hep en güzel yerlere koyup gülümseyerek, çocukluğuma kattıkları güzel şarkılara teşekkür ederek baktığım isimler bu sanatçılar. İyi ki de varlar! İyi ki de ben onları dinleyerek büyüdüm… Ne kadar şanslıyız anlatamam…

HABER: Hayatınızda dönüm noktası olarak belirlediğiniz bir dönem var mı?

GÜLDEN MUTLU: 1 Aralık 2009 Salı, saat: 09:14. Hayatım boyunca o an ne hissettiğimi anlatacak o güzel kelimeleri bulamayacağım. Anne oldum.

'Kadının naif varlığını zayıflık olarak görmeyecek aydın bireyler yetiştirmeliyiz'

HABER: 'Kadına Şiddet' ülkenin en önemli sorunu ama azalmak yerine hep bir artış var; bununla nasıl başa çıkabiliriz neler yapmalıyız?

GÜLDEN MUTLU: Şiddete uğrayan kadınların bir kısmı maalesef kendi haklı sebeplerinden dolayı bununla yasal olarak bile mücadele etmeye çekiniyorlar. Fakat bu durum, yani bu korku ve bastırılmış hak arama, hadsizliğe karşı çıkma duygusu ne kadar üstü örtülür olursa şiddet o kadar artıyor. Şiddete eğilimli insanlar, karşısındakini savunmasız gördüğü an daha da ileri gitmekten çekinmiyorlar. Susmamalıyız elbette. Bu durumu yaşayan kadınlarımızın yanında durmalıyız. Korunma ve güven duygusunu empoze edecek uygulamaların yasalarda ve yaşamda aktif durumda işliyor olması gerekiyor. Ayrıca, iyi bireyler yetiştirmek görevimiz. Kadının naif varlığını zayıflık olarak görmeyecek aydın bireyler yetiştirmeliyiz.

HABER: Müzik yaparken, mutfak kısmında mı olmak daha güzel yoksa sahnenin önünde şarkı söylemek mi daha güzel?

GÜLDEN MUTLU: Önceliğim kesinlikle mutfak! Ben uğraştığım işin her detayı ile uğraşırım. Kimseye şunu yapar mısın demem. Yazıyor ve besteliyorsam kalemi tuttuğum andan stüdyo kayıt aşamasına, oradan tut da sahnede seslendirdiğim anına kadar her adımında adım geçer.

HABER: Art arda 'hit' şarkılar çıkardınız; "Soğuk Odalar" , "Unutamam Dedin" , "Yatsın Yanıma", "Bye Bye" bu şarkıları yaparken, "Ya bu şarkı kesin patlar!" düşüncesiyle matematiksel hesaplara girdiniz mi? Nasıl oluşuyor şarkılar?

GÜLDEN MUTLU: Şarkı yazmak ve söylemek benim ruhumun besin kaynağı. Ruhumu ve kalbimi beslediğim hiçbir şeyin matematik hesabını yapmam ben. Yazıyor ve söylüyorum, patlaması ekstra mutluluğu olarak kalbimin içinde duruyor. Sonuçta yarışmıyoruz, üretip paylaşıyoruz sadece. İşin matematiğini esnaf olan yapar, ben esnaf değilim (gülüyor) Dünyam küçük bir dünya, bu küçük dünyanın içinden geçenler dinleyenin duygularına tercüman oluyorsa asıl patlama odur benim için.

HABER: Sesleri kategorize etmek iyi değil belki ama sesinizde bir arabesk tonlaması var, vurgularınızda, nağmelerinizde… Hiç arabesk dinliyor musunuz? Ya da bir gün bir arabesk şarkı söylemeyi düşünür müsünüz?

GÜLDEN MUTLU: Ben müziğin herhangi bir dalına burun kıvıran bir insan değilim. Dinlerim söylemekten keyif alıyorsam da söylerim. Arabesk ya da başka bir tür yani ne tür bir müzik olmasından çok ne hissettirdiği daha önemli benim için. Şarkı söylerken de öyledir ya şarkının içinde geçen duyguyu nasıl daha net ifade edebiliyorsan vurguların o şekilde olur. Bazısı buna arabesk vurgusu der bazıları da başka isim koyar. Herhangi bir şeyi söylemeyi çok seversem söylerim tabii ki müziğin şu dalı ya da bu dalı diye ayrım yapmadan. Müzik sanattır, sanat da özgürlük (gülümsüyor)

Röportaj: Yasir BABA

Fotoğraf: Safa GÜLSOY