Yurt dışından gelen bir Türk vatandaşı, farklı bir sağlık sorunundan dolayı 18 Mart 2019 pazartesi günü Samsun Gazi Devlet Hastanesi polikliniğe giderek muayene olmak istedi. Yapılan muayenede, hastanın ayrıca kızamak virüsü taşıdığı tespit edildi. Samsun Gazi Devlet Hastanesi yönetimi durumu hemen Sağlık Bakanlığı'na bildirildi. Ankara'dan gelen ekiple birlikte durum değerlendirilmesi yapılırken, güvenlik kamerası görüntüleri tek tek incelendi. Kızamık virüsünün polikliniğe gelen diğer hastalara da damlacık yolu ile bulaşmaması için önlem alınmak üzere harekete geçildiği öğrenildi.

GÜZERGAHI KAMERALARDAN BELİRLENDİ

Kamera kayıtlarından yola çıkan Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve Samsun Gazi Devlet Hastanesi Başhekimliği, kızamık virüsü taşıyan hastanın poliklinikte 09.15 ile 12.00 saatlerinde gezdiği kat ve koridorlardaki hastalara bulaştırma riski taşıdığı gerekçesiyle harekete geçti. Hastanın güzergahındaki polikliniklerden hizmet alan hasta ve yakınlarını tespit etmek için çalışma başlatıldı. Tespit edilen hasta ve yakınlarını tek tek aranarak veya SMS gönderilerek hastaneye davet edildi. Gelemeyen hastaların ise evlerine ekip gönderilerek kızamık testi için kan alınmaya başlandığı öğrenildi.

6 BİN KİŞİYE POLİKLİNİK

Günlük yaklaşık 6 bin poliklinik hizmeti veren Samsun Gazi Devlet Hastanesi'nde meydana gelen kızamık alarmında, 1991'den sonraki doğumlulara tek doz, 1991'den önceki doğumlular ve ağır hastalığı bulunanlara ise çift doz aşı yapıldığı öğrenildi. Yetkililer, hastalığın yayılımını engellemek amacıyla hastanede poliklinik hizmeti alan ve yakınları ile hastane personeline kızamık aşısı yapılmaya başlandığını, hastalık belirtilerinin ortaya çıkmamış kişilerin bulunabileceği düşünülerek testlerin tedbir amaçlı yapıldığı belirtildi.

KIZAMIK HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Uzmanlar, kızamığın solunum yoluyla bulaştığını, ateş, döküntü ile seyrettiğini belirterek, "Beraberinde öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve gözde kızarıklık gibi belirtiler bulunabilir. Kızamığın kesin tanısı laboratuvar doğrulamasıyla konur" ifadelerini kullandı.

KIZAMIK HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Uzmanlar kızamıkla ilgili şu bilgileri verdi: "Daha önce kızamık geçirmemiş veya kızamık aşısı ile korunmayan birisi kızamık ile karşılaşırsa, hastalığın buluşma riski neredeyse yüzde 100'dür. Virüs, hava yollarındaki damlacıkların solunmasıyla ya da enfekte kişilerin burun ve boğaz salgılarının doğrudan ya da dolaylı olarak temasıyla bulaşır. Bu özellikleri nedeni ile de toplum içerisinde çok kolay yayılır. Dünya genelinde, her gün aşıya ulaşamayan 380 çocuk kızamıktan ölmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından; gerçek vaka ve ölüm sayılarının, bildirilen sayılardan yaklaşık 10-50 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir."

Samsun'da virüs alarmı! Personel aşılandı

Bayram OK