Samsun Adalet Sarayı'nda Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi Semineri verildi.

Dr. Habib Demirel, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Deniz Deniz Özduran ve Psikolog Oya Kaptan'ın konuşmacı olarak katıldığı semineri, Cumhuriyet Başsavcı Vakili Emrullah İskenderoğlu, Bölge İdare Mahkemesi Başkan Vekili Zülküf Zeren Ayhan ve Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz de izledi.

BEDEN VE RUH BÜTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİ
Seminerin açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, "Bizler her şeyden önce adaletin tesisine katkı sağlayan birer mesleğin mensuplarıyız. İster savcı, ister hakim ya da adliye çalışanı olsun hepimiz her gün çok fazla ve farklı kişilerle muhatap oluyoruz. Ama bizim muhatap olduğumuz kişilerin ortak bir özelliği var. Avukatın odasından içeri giren ya da hakimin karşısına çıkan insan hiçbir zaman haksız olmaz. Bizler işimizin başında ister istemez o işin titizlikle yürütülmesi aşamasında strese kapılma ve stresle beraber karşılaştığımız insanların anlayışsızlıkları nedeniyle belki öfkemizi kontrol edemememiz gibi problemlerle karşı karşıya kalabillmekteyiz. Onun dışında son zamanlarda sıklıkla yaşadığımız terör olaylarını takip ettiğimizde bu öfkemizin arttığı, sinirlerimize hakim olamadığımız anlar da oluyor. İnsan sağlığı sadece bedensel sağlıktan ibaret değildir. Ruhsal sağlık ile bedensel bütünlük sağlanmalıdır. Bu hızlı hayatın içinde bu dengeyi sağlamak gerekir. Beden ve ruh bütünlüğü çok önemlidir. Bunun sağlanması için de sağlıklı olmak gerekir" dedi.

ZOR BİR ZİHİNSEL SÜREÇ
Stres ve öfkenin, azı yarar çoğu zarar olan, kontrol edilebilirliliği zor bir zihinsel süreç olduğunu ifade eden Dr. Habib Demirel, "Bu zihinsel süreç içinde en önemli yeri düşünce, duygu, davranış oluşturuyor. Bunu oluştururken de şöyle bir olgu var. Gandi bunu çok güzel açıklıyor. Diyor ki; 'düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşmesin, duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşmesin, davranışlarınıza da dikkat edin alışkanlığa dönüşmesin, alışkanlıklarınıza dikkat edin kaderinize dönüşmesin.' Gerçekten bir stres, öfke var kontrol edilebilir. Ama kontrol edemediğimizde en yakınımızdaki arkadaşımızı çok basit bir deyimle kırabiliyoruz. Hatta kendimize sahip olamazsak yaralayabiliyoruz ya da öldürebiliyoruz. Ama burada çok ilginç bir şey var. Sizin öfke ve stres kontrolünü öğrenseniz bile tartıştığınız kişinin öfke kontrolünün olup olmadığını anlamak da çok önemlidir" dedi

TEK BAŞINA BİR DUYGU DEĞİL
Öfke kontrolünün sağlanması ve kişilik bozukluklardan söz eden Psikolog Oya Kaptan ise, öfkeli insanların toplumda nasıl fark edilebildiğini anlattı. Öfkenin tek başına bir duygu olmadığını söyleyen Kaptan, "Kişi öfkeye hangi duygunun sebep olduğunu anlarsa öfke ile başa çıkması daha kolay olacaktır. Öfke, her insanın yaşayabileceği bir durumdur. Önemli olan öfkeli olduğumuzda bunu kabul etmeli ve altında yatan sebepleri anlamaya çalışmalıyız. Öfke kontrolsüz ve doğrudan ortaya konursa, o kadar çocukça bulunur" diye konuştu.

BİR FIRSAT HALİNE DÖNÜŞEBİLİR
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Özduran ise konuşmasında stresin insan bedeninde ve ruhunda oluşturduğu etkilerden bahsetti. Dr. Özduran, "Bilinenin aksine stres her zaman kötü bir şey değildir. Stres bazen tehlikeli ancak bazen de bir fırsat haline dönüşebiliyor. Hayatımızın her alanında stres vardır. Olumlu stres koruyucu bir tepkidir ve zor durumlarda başa çıkmamızı sağlar. En güzel örnek sınavlarda yaşanılan strestir. Kişiyi uyanık tutar ve dikkatin yoğunlaştırılmasını sağlar" dedi.

Seminer sonrası konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Nur OK