Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bir dizi program için geldiği Samsun'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı 'İstihdam Seferberliği 2019' toplantısını gerçekleştirdi. Bakan Selçuk, toplantı öncesinde Samsun Valiliği'nde düzenlenen koordinasyon toplantısına da başkanlık etti. Ardından Samsun'da birçok ziyarette bulunan Bakan Selçuk, "Burası Samsun, Burada İş Var" sloganıyla istihdam teşviklerini tanıtmak amacıyla hazırlanan toplantıda Samsun'un istihdamıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

SANAYİ ALTYAPISI İSTEĞİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun istihdamının artabilmesi için sanayi yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, "Bu şehrin sanayide önünü açalım, istihdamda Türkiye'de ilk sıralarda yer alacağımızın garantisini veriyorum" dedi.

CİDDİ İŞ BİRLİĞİ

Samsun'da iş verenler ve İŞKUR arasında ciddi bir iş birliği olduğunu kaydeden İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, "2017'den bu yana sürdürülen istihdam seferberliğinde Samsunumuz tarihinden ilham alarak görevlerini ziyadesiyle yerine getirdi. Samsun'da genç ve kadın istihdamını onbinlerin üzerine çıkardık. Bu sayı daha öncelerde yüzlerle ifade ediliyordu" ifadelerini kullandı.

İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, uygulanan teşvik programının tarihin en büyüğü olduğunu belirterek, "30 nisana kadar yapılacak her bir yeni istihdamda 3 ay boyunca bütün yük devletin omuzlarında olacak. 9 ay boyunca da vergiler devlete ait. Aynı zamanda sıkıntı yaşayan iş verenlerin de 3 ay boyunca vergilerini karşılanacak. İnsan zor gününde devletini yanında ister. Devlet de yanınızda olduğunu söylüyor. Samsun iş dünyasına çağrıda bulunuyorum. Bu fırsatlardan yararlanın" diye konuştu.

HEDEFİN ÜSTÜNE ÇIKTIK

Samsun Valisi Osman Kaymak ise Samsun'un önemli potansiyellere sahip olduğunu ifade ederek, "Bu anlamda yeni OSB alanları oluşturmak için çalışıyoruz. Samsun bu çalışmaların meyvesini kısa zamanda alacaktır. Aynı zamanda Samsun potansiyelini harekete geçirecek insan gücüne de sahip. 2018'de hedef olarak 22 bin yeni istihdam öngörülmüşken, bu hedefin üzerine çıkarak 26 bin 318 kişinin işe yerleştirilmesi sağlandı. Hedefler tutturulmuş olsa da, potansiyeli göz önüne alırsak daha fazlasının gerçekleşebileceğine inanıyorum" dedi.

SAMSUN ÖNCÜ ŞEHİR

Türkiye ekonomisinin son 17 yıldır başarılı bir büyüme grafiği izlediğini kaydeden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Reformlarımızla birlikte iş gücü piyasamız da gelişti. Daha fazla vatandaşımız iş imkanına kavuştu. Samsun 17 milyar dolarlık ekonomisiyle öncü şehirlerimizden birisi. Tarımda ve demir çelikte öne çıkan ilimiz, 634 milyon dolarlık ihracat rakamına sahip. Ancak biz bu sayıları Samsun için yeterli görmüyoruz. Samsun kapasitesiyle her alanda Türkiye'nin gelecek vizyonuna sahip illerinden birisi. İnanıyoruz ki Samsun yükselişini daha da artıracak. 2019 yılında da bu gelişmi sürdürmek amacıyla teşvik paketi geliştirdik. İş verenlerimiz Türkiye çapında 2,5 milyon ilave istihdam sözü verdi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odamızın da 6 bini aşkın üyesi bulunuyor. Rıfat Hisarcıklıoğlu artı bir istihdam diyor ama biz bunu Samsun için yeterli görmüyoruz. İnanıyoruz ki her bir üyemiz ilave en az üç istihdam sağlayarak 2019 sonuna kadara 20 bin ilave istihdam oluşturacak" ifadelerini kullandı.


YOĞUN KATILIM

Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekilleri Fuat Köktaş ve Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Atakum Belediye Başkan Zihni Şahin, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, AK Parti Samsun İl Başkanı, Cumhur İttifakı Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Demir, kamu kurumu müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamları katıldı.

Zerrin SOMUNCU