Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve MÜSİAD arasında kenevir yetiştiriciliği başta olmak üzere Endüstri Bitkileri alanında Üniversite-Sanayi İş birliği protokolü imzalandı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen programa, Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Mahmut Aydın, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, İl Tarım Müdürü Nail Kırmacı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sahih Zeki Murzioğlu, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Levent Can, MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, fakülte dekanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

'AKS' KURDUK

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 'Akademi ve iş dünyasının sahip olduğu birikim ve tecrübeyi birleştirerek bir güç oluşturması gerekliliği konusunu her fırsatta dil getiriyoruz. Ortaya çıkacak bu güç her iki yapıyı besleyeceği gibi, ülkemizin kalkınmasında çok ciddi bir rol alacaktır. Uygulamaya koyacağımız protokol bizim açımızdan çok kıymetlidir. Kenevirin Samsun'daki varlığı yüzyıllar öncesine dayanıyor. Üniversitemizin endüstriyel Türk keneviri tohumunu üretmesi ve yetiştiriciliği artmasıyla birlikte sanayide önemli bir ham maddenin üretimini elimizde bulunduracağız. Ham madde ve ürünlerini biz üretelim, biz ihraç edelim. Üniversite-sanayi iş birliğinde bir adım attık ve bu sene içerisinde biraz geliştireceğiz. İsmini de aks koyduk. Aks bir bağlantı ifadesidir. Akademik Kamu Sanayi Ofisi kuruyoruz. Bu çalışmaların tamamını etkin sonuç alabilmek, ihtisas sahibi kişi ve kurumlarla iş birliği ve uyumun bir araya gelmesinde çalıştırmak istiyoruz. Protokol ülkemiz için hayırlı olsun' dedi.

GÜZEL SONUÇLARA VESİLE OLACAK

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, ise 'Gelişmiş ülkelerin en önemli özelliklerinden bir tanesi üniversite-sanayi iş birliklerini çok güçlü bir şekilde yapmaları. Bir tarafta iyi yetişmiş yüksek düzeydeki beyinler, bir tarafta ise üretime yönelik özellikleriyle belli bütçe imkanlarına sahip müteşebbis bir ruh. Bu ikisini bir araya getirmemek büyük bir eksiklik. Bu eksikliği gidermek için de her iki taraf birbirine hızlı bir şekilde yaklaşmakta. Atılan imza çok güzel sonuçlara vesile olacaktır. Perşembe günü Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü teklifimiz Yükseköğretim Genel Kurulu'nda kabul edildi ve Cumhurbaşkanlığına takdim edildi. Cumhurbaşkanımızın imzasıyla neticelenip faaliyete geçireceğiz. Kenevir ile ilgili bütün faaliyetler bu enstitüde görülecek. Bu isimle kurulan bir enstitü Türkiye'de ilk. Üniversite ve Samsun için önemli bir fırsattır. Bu güç üretime, araştırmaya ve Türkiye'nin gelişmesine yansıyacaktır' diye konuştu.

2020'DE 5 BİN DEKAR KENEVİR

Atılan imzaların sanayi ve üniversite iş birliğine güzel bir örnek olduğunu belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, 'Vezirköprü'de kenevir ekimi devam ediyor. Üniversitemizin Narlı ve Saray isimli ürünleri tescil işlemleri de devam ediyor. Gündeme düştükten sonra kenevirin ithal ürünlerle karışmaması için köylülere Tarım İl Müdürlüğü dışında başka yerlere satmaması konusunda uyardık. Önümüzdeki sene 15 ton tohum elde edeceğiz ve 5 bin dekarda üretim yapılacak. Kenevirin endüstrisi ve sanayinin oluşması çok önemli. MÜSİAD'ın bu işe öncelik yapması çok anlamlı. Biz bu ürünü burada üreteceğiz ama sanayisi burada olması lazım. Samsunlu sanayici ve iş adamlarına görev düşüyor' şeklinde konuştu.

İMZALAR ATILDI

Konuşmaların ardından OMÜ ve MÜSİAD arasında kenevir yetiştiriciliği başta olmak üzere Endüstri Bitkileri alanında Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamında, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan arasında yapılan iş birliği protokolünün imza törenine gerçekleşti.

Erdinç YILDIZ