MÜSİAD Sağlık Sektörü Kurulu'nun düzenlediği ve Samsun MÜSİAD Samsun Şubesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Türkiye Sağlık Turizmi ve Medikal Kümelenme Vizyonu ana temalı 'Türkiye İstişare Toplantısı' Samsun'da düzenlendi. Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen programa, Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Mahmut Aydın, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sahih Zeki Murzioğlu, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Vekili Ali Gür, MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Levent Can, MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, MÜSİAD üyeleri ve iş adamları katıldı.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, 'Türkiye sağlık sektörü ile ilgili ve Samsun'da çok gündemde olan medikal kümelenme ve sağlık turizmi ile alakalı gündem oluşturarak Samsun'da bu toplantıyı organize ettik. Bizi bilgilendirmek için Samsun'a gelen katılımcı arkadaşlarımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum' diye konuştu.

DAHA UYGUN DURUMDAYIZ

Türkiye sağlık alanında bölgesinde önemli bir konumda olduğunu belirten MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Levent Can, 'Son 15 yıla baktığımızda yoğun olarak çevre ülkelerden ve birçok farklı bölgelerden ülkemize tedavi olmaya gelen kişilerde artış meydana gelmektedir. Sağlık turizm ülkeye ciddi döviz girişi sağlamasıyla birlikte sektörün gelişimi acısından çok önem arz etmektedir. Tıbbı cihaz ve cerrahi aletler yapısından Avrupa ile aynı kalitede olmamıza rağmen fiyat olarak onlardan daha uygun durumdayız. Ülkemizin sağlıkta tercih edilmesinin nedenlerinden biriside budur. MÜSİAD olarak sağlık sektöründe karşılaşılan problemlerin çözümü ve sağlık hizmetlerinin yukarı taşınması noktasında çözüm önerileri oluşturarak bir takım çalışmalar yürütüyoruz' dedi.

SAMSUN SAĞLIK ŞEHRİ

MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ali Gür, 'Sağlık sektörü temsilcileriyle birlikte sektöre ilişkin sorunlara ve bunlara yönelik geliştireceğimiz çözümlere değineceğiz. Ülkemizin sağlık alanında gelecek vizyonuna ise katkı sunmayı amaçlıyoruz. MÜSİAD olarak sağlık alanında gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Samsun donanımlı hastaneleri ile bir sağlık şehri. Bu özelliğiyle dünyadaki rakiplerini geride bırakarak büyümeye devam etmektedir. Samsun cerrahi alet üretim alanında dünyada 3. sırada yer almaktadır. Potansiyeli ortaya çıkarmak için medikal kümelenme amaçlı olarak medikal ihtisas sanayi bölgesi de en kısa zamanda faaliyete başlamalıdır' şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİK CİHAZLARDA ÜRETİLECEK

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan ise Türkiye'de yaşanan sağlık gelişmelerinden bahsederek, 'Aletleri öne çekerken cihazları da burada ürettirmeliyiz. Teknolojiyi de transfer etmeliyiz. Bu konuda da çok ciddi çalışmalar oldu ve sonlanmak üzere. Tomografi, MR gibi ileri teknoloji cihazların Türkiye'de yerli ortaklarla birlikte üretilmesini sağlamak için harekete geçilmiş durumda. Yakında ihaleler yapılır ve Türkiye bu alanda üretici konuma gelir. Yaptığımız hesaplara göre, 2023'te pratisyen hekimi sona erecek, 2030'larda ise uzman açığımız kapanacaktır. Türkiye, sağlık turizminde pastadan büyük payını alabilir. Sağlığın finansmanına büyük katkısı olacaktır. Çalışmanın Samsun ve Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum' dedi.

KİŞİSEL MENFAATLERİ KENARA BIRAKMALIYIZ

Toplantının hayırlara vesile olmasını dileyen Samsun Valisi Osman Kaymak, 'Samsun'da medikal kümelenme ile ilgili ciddi bir potansiyel var. Üretim yapan firmalarımızın üretimlerini geliştirmelerini, daha çok üretmeleri ve hem sağlık sektörüne ve hem kendilerine katkıda bulunmaları konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda Samsun'da medikal OSB ve medikal kümelenme derneği kuruldu. Memleket ve milletin menfaati için doğru neyse orada birleşmesini bilmemiz lazım. Samsun'un faydası şu dendiği zaman 'şahsıma, partime, kurumun menfaatine dokunsa da memleket ve millet için faydalı ise orada ben susmalıyım ve destek olmalıyım' diyemiyorsak Samsun'da, Türkiye'de yol alamaz, güçlenmez. Şahsi ve kişisel menfaatleri bir kenara bırakmalıyız' şeklinde konuştu.

PLAKET VERİLDİ

Toplantıya katkı sağlayan sponsorlara Samsun Valisi Osman Kaymak tarafından plaket verildi. İki bölümden oluşan programda ilk bölümde 'Medikal Kümelenme Vizyonu' ele alınırken ikinci bölümde ise 'Türkiye Sağlık Turizmi' ele alındı. Konuşmacılara protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi.