Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR DER) Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, yaklaşan 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde seçmenlerin kurulan ittifaklar nedeniyle psikolojisinin karışık olduğunu belirterek, siyaseten temsil edilmediğine inanan seçmen kitlesi olduğunu söyledi.

YEREL VAAT ÖN PLANDA DEĞİL

Siyaset biliminin sosyal psikoloji temelli olduğunu belirten Özat, "Partilerin ve adayların birçoğu artık seçmeni ikna etmek üzerine bilimsel teknikler kullanıyor. Halkımız da kendi gelecekleriyle ilgili bir kaygıyla oy veriyor. Hem bireysel hem de toplumsal menfaatler söz konusudur. Adaylar geleceğe dönük vaatlerde bulunuyor ancak insanlar vaatte bulunan kişinin geçmişine bakarak buna inanıyor veya inanmıyor. Son üç seçimdir devletin varlığı ve milletin bütünlüğü anlamında oy verme yönelimi var. Bireysel menfaatlerden çok toplumun birliği üzerine yoğunlaşıldı. Propagandalar da bu yönde oluyor, yerel vaatler çok da ön planda değil" dedi.

KATILIM DÜŞÜK OLABİLİR

Geçmiş yerel seçimlerde daha hareketli günler yaşandığını söyleyen Özat, "Halkımız bu defa duruma temkinli bakıyor. Çünkü yaşamları boyunca inandıkları birçok parti bu seçimlerde aday göstermedi. İttifaklar oldu. Buna karşı da tüm taraflar temkinli. Adayı beğense, partiyi beğenmiyor. Partiyi beğense adayı kabullenemiyor. Bu yüzden seçmen psikolojisi de karışık. Seçime çok kısa bir süre var ama Cumhuriyet tarihindeki seçimlerin en kararsız seçmen kitlesinin olduğu dönem. Bu seçmende bir kaygı durumu yaratıyor. Bunun da nedeni insanların bir partiye aidiyet duygularını kaybetmesi. İnsanların çoğu siyasi olarak temsil edildiklerine inanmıyor. Bu yüzden de 31 Mart seçimleri en düşük katılımlı seçim olabilir" diye konuştu.

KÜLTÜRÜMÜZDE DEMOKRASİ VAR

Liderlerin seçim yaklaştıkça sertleşen tavrının normal olduğunu kaydeden Özat, "Bu psikolojide 'ötekileştirme' olarak kullanılan ikna yöntemi. Kendi çevresindekileri daha mücadeleci hale getirmek amacıyla kullanılan bir çalışma. Elbette bazı sınırları var. Bunun yansımaları da sonrasında çıkar. Bu tavır tarafsız seçmende bir karşılık bulmuyor. Partinin sempatizanı için daha sadık olmasına neden oluyor. Bazı insanlar da 'Bu dile ben oy vermem' diyebiliyor. Türkiye'de seçim sonuçlarına insanlar demokratik tepkiler veriyor. Kültürümüzde demokrasi geleneği var. Birçok ülkede seçim sonrasında çatışmalar yaşanırken, bizim ülkemizde 'kabulleniş' oluyor" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER