31 Mart Yerel Seçimleri'ne kısa bir süre kala siyasi partiler, seçim günü sandıklarda görev alacak müşahitlerin eğitimlerini neredeyse tamamladı. On binlerce vatandaş seçim günü sandık kurullarında görev alarak, oyların güvenli biçimde kullanılması ve sayılması için çalışacak.

YEMİN EDECEKLER

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Resmi Gazete'de yayımladığı sandık kurallarına göre, seçim günü görev yapacak sandık kurulu; bir başkan, 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşacak. Asıl üyelerin sandık başına gelmemeleri halinde, yedek üyelere ulaşılacak. Sandık kurulu başkanı ve üyeleri, oy verme günü göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde birer birer ant içecek. Başkan ve üyeler herkesin huzurunda şu şekilde yemin edecek: "Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirmesi için görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma, namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim."

AK PARTİ'DE 13 BİN 924 MÜŞAHİT

Buna göre, Samsun ve ilçelerinde kurulacak 3 binin üzerinde sandıkta her siyasi partinin ve bağımsız adayların müşahidi bulunacak. Müşahit eğitimlerini yoğun biçimde sürdüren AK Parti Samsun'da, 13 bin 924 sandık kurulu üyesi görev yapacak. AK Parti ile oluşturdukları Cumhur İttifakı nedeniyle yalnızca Asarcık ve Alaçam'da adayı olan Milliyetçi Hareket Partisi ise Alaçam'da 93, Asarcık'ta da 58 görevli olmak üzere toplam 151 müşahitle seçimleri tamamlayacak.

SANDIKTA İTTİFAK DESTEĞİ

Müşahit kayıtlarını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) ise, İYİ Parti ile oluşturduğu Millet İttifakı kapsamında seçime, resmi olarak girdiği ilçelerde sandık sayısının iki katı kadar müşahit ile yer alacağı belirtildi. İYİ Parti ise seçimlerde yarışacağı ilçelerde her sandıkta birer müşahit bulunduracak. Aynı zamanda CHP ve İYİ Parti'nin, birbirlerine sandıklarda müşahit anlamında destek olacağı öğrenildi. Seçimlerde yer alan bir diğer parti Saadet Partisi de müşahit çalışmalarını sürdürüyor. Saadet Partisi, Samsun'da bütün sandıklarda müşahit görevlendirecek. Partilerin yanı sıra bağımsız adayların da oluşturacağı müşahitlerle birlikte Samsun'da on binlerce partilinin 31 Mart günü görev alması bekleniyor.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER