Samsun Gazi Devlet ile Kadın ve Doğum Hastalıkları hastaneleri polikliniklerinde kızamık hastalığı virüsü taşıyan vatandaşlardan dolayı tedbir amaçlı hasta ve yakınları ile hastane personelinin aşılanmasının ardından Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yazı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, Samsun'da 8 kızamık vakası görüldüğü, daha önceki yıllara oranla vaka sayında artışın meydana geldiği ifade edildi.

KORUMA AMAÇLI AŞILAMA YAPILIYOR

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 'İlimizde 1 Nisan 2019 tarihine kadar toplam 8 kızamık vakası görülmüştür. Daha önceki yıllara göre vaka sayısında artış görülmekle birlikte bu durum bir salgın olarak değerlendirilmemektedir. Tespit edilen vakalarla ilgili koruma amaçlı aşılama çalışması yapılmakta olup, Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımızca konu yakinen takip edilmektedir. Elimizdeki veriler ışığında halkımızın endişe edeceği bir durum söz konusu değildir.'

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR

Açıklamada, kızamık hastalığının çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalık olduğu belirtildi. Açıklamanın devamında, 'Kızamık hastalığına kızamık virüsü neden olmaktadır. Hastalık, ateş ve döküntü ile seyretmektedir. Beraberinde öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve gözde kızarıklık gibi belirtiler bulunabilir. Kızamığın kesin tanısı laboratuvar doğrulamasıyla konur. Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılanmaktır. Kızamık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) şeklinde, 12. ayda ve ilköğretim 1. sınıfta olmak üzere iki doz olarak ücretsiz uygulanmaktadır. Bunun yanında kayıtlı iki doz kızamık aşısı olmayan 15 yaş altı kişiler, 1980-1991 arası doğanlar, sağlık çalışanları ve risk grubundaki kişiler iki doz kızamık aşısı ile aşılandıkları takdirde bu hastalıktan korunabilirler. Döküntülerin başlamasından sonraki bir hafta boyunca evden çıkılmamalı ve sağlam kişilerle temasta bulunulmamalıdır. Bu hastalığın yayılımını azaltma açısından büyük önem taşımaktadır. Belirtileri taşıdığını düşünen hastaların mutlaka aile hekimlerine başvuru yaparak danışması önem arz etmektedir' denildi.

Samsun'da salgın paniği!

Samsun'da virüs alarmı! Personel aşılandı

Bayram OK